A murit cel mai longeviv dirijor din România. Este cel care a compus și un imn al echipei FC Argeș
0Moise Mitulescu, unul dintre cei mai apreciați dirijori români, s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. Profesorul Moise Mitulescu lasă în urmă o carieră impresionantă ca rezultate și longevitate.
Moise Mitulescu s-a născut în 1932 în comuna Domnești-Argeș. Tatăl său era preot în comună și l-a făcut de la început să fie pasionat de muzică și de cântat. Iar pasiunea și cultul pentru muzică, în special pentru coruri, au fost o constantă în viața și cariera profesorului Moise Mitulescu.
Iată cum îl descria în urmă cu câțiva ani Andrei Iliescu, dirijorul Orchestrei ”Petru Ghenghea”, pe reputatul dirijor Moise Mitulescu: „Un om de o vivacitate deosebită, în continuă acțiune, gata să se apuce de lucru imediat ce a terminat un altul. Această sete de activitate și-a păstrat-o în cursul vieții, fiindu-i motorul care l-a susținut în a se manifesta pe mai multe planuri deodată, încât lăsa impresia că are darul ubicuității!”
Moise Mitulescu a urmat cursurile Conservatorului ”Ciprian Porumbescu” din București, Facultatea de Compoziție – Muzicologie, pe care l-a absolvit în 1956, având profesori de primă mărime, cum ar fi Victor Giuleanu, Dragoș Alexandrescu, Myriam Marbé ori Florica Comișel.
După venirea în Pitești, la puțin timp de la absolvirea studiilor universitare, Moise Mitulescu și-a început activitatea didactică la Școala de Muzică și Arte Plastice, ca profesor de teorie și solfegii, ansamblu coral și dirijor al corului școlii. A fost director al școlii, în câteva mandate înainte de decembrie 1989, precum și în perioada 1990-1994, având o contribuție importantă în obținerea aprobărilor de transformare a Școlii de Muzică și Arte Plastice în Liceul de Artă care să poarte numele lui Dinu Lipatti, ca semn al prețuirii purtate marelui pianist care își construise în anii ‘50 o vilă în satul Fundățeanca, la mai puțin de 30 de kilometri de Pitești, vilă care pentru marele muzician era oaza sa de liniște ori de câte ori revenea în țară.
Activitatea de dirijor de coruri a maestrului Moise Mitulescu a început în 1949, când a dirijat pentru prima dată Corul mixt al elevilor liceeni din Câmpulung și a continuat timp de aproape șapte decenii, un record de longevitate al unui dirijor român.
A compus și un inm al echipei FC Argeș
„Profesorul Moise Mitulescu a dirijat în activitatea domniei sale 24 de formaţii corale, printre care menționez: Corul Mixt al Elevilor din Câmpulung Muscel (1950, 1951), Corul mixt al Sindicatului Învăţământ Piteşti, Corul de Cameră şi Corul mixt al Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Piteşti, Corala „Negru-Vodă” a oraşului Câmpulung Muscel (1968-1988), Corul mixt al comunei Călineşti, Corul mixt al comunei Leordeni, judeţul Argeş, Corul mixt al Casei Sindicatelor din Piteşti și Corul de Cameră „Carmen Argessi” al Şcolii Populare de Arte din Piteşti, participând ca dirijor la festivaluri corale şi folclorice internaţionale din Germania, Bulgaria şi Olanda”, precizează cercetătorul Sorin Mazilescu.
Profesorul Moise Mitulescu a fost autor a zeci de studii foclorice și a creat numeroase lucrări corale premiate la numeroase concursuri naționale.
Profesorul și dirijorul Moise Mitulescu a fost și autorul cântecului „Hai, FC Argeș”, pe versuri de Tudor Diaconu, adoptat ca imn al echipei de fotbal, după câștigarea campionatului național în 1972.
„Viața sa de profesor, ca și cea de director de școală de muzică și-a trăit-o sub crezul că niciun elev nu trebuie să rămână în afara mișcării corale, crez pe care l-a înțeles prin valențele sale practice, atât ca un factor educativ prioritar în formarea personalității elevului, al dezvoltării interesului și plăcerii de a cunoaște muzica, dar și ca generator al unei „mase” de practicanți ai muzicii corale, alcătuite din adulții deveniți din elevii de odinioară, care vor duce această tradiție mai departe”, spunea acum doi ani dirijorul Andrei Iliescu.