Visul unui alpinist, martor la tragedii cumplite în Himalaya: cucerirea ultimului optmiar care-i lipseşte din palmares VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Laza, un alpinist în vârstă de 60 de ani, din Piatra Neamţ, a decis să încerce din nou escalarea unui vârf din Himalaya, fiind acum în Nepal, acolo unde aşteaptă viza de intrare în China.

Așteptând viza pentru China FOTO Adrian Laza
Așteptând viza pentru China FOTO Adrian Laza

Vrea să urce iar pe Shishapangma (piscul chinez ar avea 8.013, 8.027 sau 8.046 de metri - fiind o controversă), pentru a stabili un record românesc: ascensiunea pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri aflate pe Terra. A plecat din România la începutul acestei luni, a juns cu bine în Nepal şi se antrenează pentru suprema încercare.

„În aşteptarea vizei de intrare în China, Adrian a început aclimatizarea în Nepal, în Langtang National Park. A plecat de la 1.500 metri într-un hike (drumeţie - n.red.) de 2 zile relativ uşor, a urcat până la 3800 de metri, în Kyangjin Gomba, loc de campare şi de plecare spre vârfurile din jur. Astăzi a urcat până la 4.960 de metri. Totul e ok şi toată expediţia aşteaptă undă verde pentru Shisha“.

Un film despre antrenamentele din Nepal poate fi văzut aici:

https://www.facebook.com/100007521904296/videos/pcb.3513331388927557/1574468223394086

Aceaste lucruri erau consemnate în data de 15 aprilie 2024, pe Facebook, de Ina Laza, care retransmite cunoscuţilor într-un fel de jurnal, la fel ca şi la expediţiile trecute, detalii spuse de soţul său. Acesta speră ca autotităţile chineze să ofere vizele necesare membrilor expediţiei pe 24 aprilie. În timpul antrenamentelor, Adrian Laza a comunicat că a „botezat“ un traseu nepalez:

„19 aprilie. Încercând să ia tot ce se poate de la zilele acestea, Adrian continuă aclimatizarea în zona Langtang a Nepalului. Zilele trecute, împreună cu Mario Vielmo (un alpinist italian, care vrea să stabilească şi el rocordul de a urca pe cei paisprezece optmiari din lume), au făcut un traseu până la 5.200 de metri. Şi pentru că nu era marcat şi nu avea nume i-au dat ei unul: «Via dei pensionati»“.

Un sătuc din Nepal FOTO Adrian Laza
Un sătuc din Nepal FOTO Adrian Laza

Prima tentativă de a urca pe Shishapangma a inginerului silvic şi patronului unei firme din judeţul Neamţ, care are şi cetăţenie canadiană, a fost în toamna anului trecut, având parte de o experienţă înfricoşătoare. Făcea parte dintr-o expediţie internaţională, dar ascensiunea le-a fost întreruptă de două avalanşe de mari dimensiuni, petrecute la circa 7.800 de metri.

Pe 7 octombrie 2023, grupul din care făcea parte nemţeanul a evitat de puţin extrem de periculosul fenomen, însă nu la fel de norocos a fost altul, care se afla la câteva sute de metri în faţa lor. Aşa se face că cele două avalanşe s-au soldat cu moartea a două alpiniste din SUA, Anna Guţu (32 de ani, de origine română) şi Gina Marie, precum şi a şerpaşilor Mingmar Sherpa şi Tenjen Lama.

„O experiență profund traumatizantă și greu de dus“

„Expediţia din Shishapangma se încheie pentru toţi alpiniştii, din păcate, atât de tragic. Toţi sunt profund afectaţi şi va trece mult timp până vor putea să-şi facă pace în suflet. Erau în spatele Annei Guţu (americanca/ucrainiancă cu părinţi români ) când a avut loc prima avalanşă, fără să-i poată vedea, având un deluşor între ei.

Alpinistul român a avut parte și de clipe cumplite în Himalaya FOTO Adrian Laza
Alpinistul român a avut parte și de clipe cumplite în Himalaya FOTO Adrian Laza

Retraşi imediat în tabăra 3, urmăream cum Lama continua să urce aproape de vârf, când a avut loc cea de-a doua avalanşă. Să priveşti cum dispar în marea de zăpadă oameni de care ai fost alături până cu câteva ore în urmă este o experienţă profund traumatizantă şi greu de dus. Căderea lor a fost pe aproape 1,5 kilometri“, rememora alpinistul.

Anna Guţu avea 13 optmiari escaladaţi, la fel ca Gina Marie, Adrian Laza şi alţi alpinişti aflaţi pe vârful din China în fatidica zi. Tenjen Lama era un şerpaş foarte experimentat şi l-a însoţit, alături de alţi doi şerpaşi, pe Adrian Laza într-o expediţie extremă pe Dhaulagiri (Muntele Alb - 8.167 de metri). Pe 15 octombrie 2021 păşeau pe vârf, după ce nimeni nu a mai dorit să urce din cauza unor avalanşe.

Românul spunea că nu ştie dacă ar fi reuşit ascensiunea fără ajutorul nepalezului. Tocmai de aceea l-a ales şi Gina Marie, fiind sigură că lângă Lama va urca pe Shishapangma. Cu ani în urmă, şerpaşul a însoţit-o pe norvegianca Kristin Harila, care a urcat pe toţi cei 14 optmiari din lume în trei luni. Adrian şi Lama s-au întâlnit în multe ascensiuni şi au stat la poveşti în tabere din Himalaya.

În vara anului trecut, Adrian Laza îşi trecea în cont noi recorduri în Himalaya. Pe 18 iulie 2023, păşise pe Gasherbrum I (Muntele ascuns) - vârf de 8.080 de metri, iar pe 27 iulie 2023 cucerea K2 (Muntele sălbatic), punând piciorul pe al doilea vârf după Everest, ajungând la 8.611 metri. Tot în 2023, pe 25 mai, inginerul silvic reuşea, în Nepal, să ajungă pe Kangchenjunga, 8.586 de metri.

Piscuri himalayene FOTO Adrian Laza
Piscuri himalayene FOTO Adrian Laza

Bucuria reuşitei a fost umbrită de faptul că unul dintre membrii grupului a dispărut, germanul Luis Stitzinger fiind găsit decedat după câteva zile. Nemţeanul a trăit clipe frumoase, dar şi dramatice în munţi, îngheţându-i ochii şi degetele, plus că a văzut cum se moare în Himalaya. La prima încercare de a cuceri Everestul, în 2017, a asistat neputincios la sfârşitul unui alpinist american.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite