VIDEO Ultimele dorinţe şi suferinţele părintelui Iustin: „Doar bisturiul să nu fie ruginit”

0
0

Cu o lună înainte de închide ochii, părintele Iustin Pârvu a cerut să fie operat, deşi riscurile unei intervenţii chirurgicale la vârsta de 94 de ani erau foarte de mari.

Monahia Fotini relatează ca martor direct, dar şi din povestirile maicii stareţe de la Mănăstirea Paltin, cum şi-a trăit ultimele zile părintele Iustin Pârvu. În preajma sărbătorilor de Paşte, din cauza suferinţelor crunte cauzate de un cancer la stomac, părintele Arhimandrit a cerut să fie operat. A urmat un drum lung spre Ardeal, noaptea de Înviere fiind petrecută la mănăstirea Căşiel, din judeţul Cluj, lăcaş la care părintele a oferit pentru ultima oară lumina sfântă credincioşilor.

La o clinică din Cluj Napoca părintele Iustin a suportat apoi două intervenţii chirurgicale în decurs de o săptămână (9 şi 15 mai), nu înainte ca acesta să fie avertizat asupra riscurilor pe care le implicau anestezia şi recuperarea postoperatorie.  

„Înainte de operaţie, chirurgul care urma să îl opereze l-a întrebat cu frică, aproape tremurând de emoţie: <Părinte, sunteţi sigur că vreţi să vă operăm?> Părintele, ca dovadă că nu se temea de moarte, a răspuns în acelaşi ton glumeţ cu care eram obişnuiţi:

 „Măi, nu îţi face griji. Doar bisturiul să nu fie ruginit. În rest… nu mor acum. Mă aşteaptă 150 de fete şi 80 de băieţi acasă”, povesteşte Monahia Fotini în editorialul care deschide revista „Atitudini” a Mănăstirii Petru Vodă.

Referirea părintelui Iustin la cele 150 de fete şi 80 de băieţi care îl aşteptau „acasă” însemna obştea celor două mănăstiri, Paltin (de maici), respectiv Petru Vodă (de călugări) pe care duhovnicul le-a ctitorit şi le-a păstorit în ultimii 20 de ani.  

Deşi a trecut cu bine peste cele două intervenţii, zilele următoare au însemnat o cruntă suferinţă pentru părintele Iustin, conform mărturiei Monahiei Fotini în editorialul care deschide revista „Atitudini”, a Mănăstiriii Petru Vodă.   

„Ce a urmat a fost o lună de chin cumplit şi suferinţă. Intubare, infecţie, suprainfecţie, tuburi de dren, tuburi de oxigen… Organismul nu voia parcă să se refacă. Maica stareţă şi cei doi părinţi care l-au îngrijit cu multă dragoste până la capăt, au trăit clipe de coşmar. Maica povestea cu durere cum imediat ce medicii reuşeau să îi stabilizeze un organ, se îmbolnăvea altul”, mai relatează maica Fotini.

„Părintele Hariton să meargă cu viaţa de obşte a Mănăstirii !”

Adus la Petru Vodă cu un elicopter, părintele Iustin a fost vizitat de sute de pelerini, şi chiar Mitropolitul Moldovei Teofan a venit să discute cu duhovnicul. În una din aceste vizite, ÎPS Teofan l-a întrebat pe Arhimandrit pe cine doreşte să lase păstor pentru comunitatea călugărilor de la Petru Vodă. Cu vocea sfârşită, părintele Iustin a spus, de două ori, că doreşte ca stareţ al lăcaşului să fie părintele Hariton Negrea, de la Mănăstirea Durău, intrat în monahism chiar de la Mănăstirea Petru Vodă.

Mai citiţi şi:

Părintele Iustin, profeţie înspăimântătoare: „12 luni de linişte, după care vine urgia“

FOTO Părintele Iustin, jelit de o mare de credincioşi

Părintele Iustin şi-a prezis moartea. A ştiut când va părăsi această lume şi a indicat locul unde să fie îngropat

Mai multe - Piatra Neamţ

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite