VIDEO Preot filmat agresând sexual un tânăr trimis în carantină la mănăstire: „Ci faci, filmezi? Şterge, şterge, nu-i bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr venit din Anglia şi carantinat la centrul de la Mănăstirea Neamţ susţine că un preot l-a pipăit şi i-a făcut avansuri sexuale. Au fost deschise mai multe anchete.

Mănăstirea Neamţ se află în centrul unui scandal de natură sexuală, care s-ar fi petrecut la Centrul Social Sfântul Paisie, după ce aşezământul a fost pus la dispoziţia autorităţilor de către Mitropolia Moldovei pentru a fi transformat în loc de carantină pentru persoane sosite în ţară din străinătate. 

Cazul a fost sesizat sâmbătă, 4 aprilie, printr-un telefon la numărul de urgenţă 112. 

Un tânăr de 26 de ani, întors din Marea Britanie pe 1 aprilie şi introdus în carantină la Centrul Sfântul Paisie, care se află în imediata apropiere a Mănăstirii Neamţ, a reclamat că a fost victima unei agresiuni sexuale, autor fiind un preot. 

Pentru a proba cele spuse, cel în cauză a filmat cele petrecute, susţinând că faţa bisericească s-a aşezat în pat lângă el şi a început să-l pipăie

(imagini, sus, deformate de autor pentru ascunderea identităţii)

„Pe data de 4 aprilie 2020, în jurul orei 16:00, poliţiştii au fost sesizaţi de către un tânăr de 26 de ani, din Piatra Neamţ, aflat în Centrul Social Cultural Sfântul Paisie, cu privire la faptul că a fost agresat de către un călugăr din cadrul mănăstirii. Cercetările sunt în derulare“, a declarat Georgiana Moşu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. 

După ce a sesizat organele de cercetare penală, tânărul a detaliat pentru Mediafax împrejurările în care s-a petrecut povestea: 

„Mi-a cerut numărul de telefon ca să ţină legătura cu noi, cei veniţi în carantină. A început cu mesaje gen «lipiciosul meu», «eşti simpatic», a început să mă pipăie. Dimineaţă (pe 4 aprilie - n.r.), a venit de vreo patru-cinci ori în cameră, fără mască, fără mănuşi. S-a întins în pat, m-a tras peste el“.

   

„Nu ţi-e frică de Dumnezeu?“. „Ei, ci faci? Filmezi? Şterge, şterge, nu-i bini!“

În filmuleţul realizat cu telefonul, dar care este de foarte proastă calitate şi în unele locuri neinteligibil, se poate observa că cele susţinute de autor sunt reale. Se vede cum preotul este în pat şi-l îmbrăşişează şi se aude parte din convorbirea celor doi.

La început, pietreanul sosit din Anglia, îl întreabă pe popă: „Nu ţi-e frică de Dumnezeu“, iar aceste răspunde neinteligibil. Apoi, spre final, faţa bisericească îşi dă seama că este filmată şi se ridică la marginea patului, spunând: „Ei, ci faci? Filmezi? Şterge, şterge, nu-i bini!“, la

care celălalt protagonist răspunde că vrea şi el „să aibă o amintire“.

De acum înainte urmează ca anchetatorii să stabilească dacă sunt elemente ce pot sta la baza unor acuzaţii penale, una dintre ele putând fi zădărnicirea combaterii bolilor, pentru că preotul nu avea

voie să intre în contact cu o persoană carantinată. 

Faţă de toate acestea, arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a susţinut că în acest caz este vorba despre un şantaj al pietrenului, pe motiv că dorea să fie transferat de la Centrul Sfântul Paisie unul din Piatra Neamţ. 

Şi Mitropolia Moldovei, în subordinea căreia se află aşazământul de cult, a luat atitudine, fiind deschisă o anchetă, iar preotul ar putea fi exclus din cadrul obştei monahale. 

„În timpuri grele, din om ies la lumină şi lucrurile bune, dar şi cele rele“ 

„Cel din filmare pare a fi un ieromonah, drept pentru care s-a dispus în regim de urgenţă o anchetă pe linie bisericească. Bineînţeles, pe perioada cercetărilor, într-o astfel de situaţie, nu mai are dreptul să slujească. Dacă înregistrarea se dovedeşte a fi reală, ieromonahul va fi caterisit şi exclus din monahism. În orice caz, cel ce apare în filmare trebuie să intre el însuşi într-o serioasă carantină duhovnicească. Sigur că e important contextul, că trebuie să ţinem cont de faptul că în situaţii de

criză oamenii pot reacţiona în mod neaşteptat, chiar smintitor. În timpuri grele, din om ies la lumină şi lucrurile bune, dar şi cele rele. Cu toată atenţia creştinească cu care suntem datori faţă de fiecare suflet, mai ales faţă de cel căzut într-o ispită atât de mare, măsurile care se impun vor fi luate însă fără nici o ezitare. Să ne ierte Dumnezeu pe toţi şi să ne întărească să nu cădem în aceste vremuri grele!“, a declarat, tot pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al mitropoliei, preotul Constantin Sturzu. 

După ce cazul a ieşit la iveală, tânărul a fost mutat la un alt centru de carantină, acelaşi lucru petrecându-se cu faţa bisericească. 

„Tânărul a fost mutat în alt centru de carantină, iar pentru cealaltă persoană s-a dispus măsură carantinării începând cu data de ieri ( 4 aprilie - n.r.) într-un alt centru. Ancheta epidemiologică este în

curs, se ocupă un medic din cadrul Direcţiei Sanitare“, a menţionat Radu Firăstrău, directorul DSP Neamţ.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite