VIDEO Bogdan Buzoianu, românul care îi învaţă pe elveţieni cum să bată Morse în ritm de performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două decenii în care a câştigat tot ce se putea în România la radioamatorism, Bogdan Buzoianu (33 de ani) aduce acum medalii mondiale pentru Elveţia.

Bogdan Buzoianu este un nume arhicunoscut în România în domeniul radioamatorismului disciplină care nu are parte de vizibilitate precum alte sporturi individiuale sau de echipă. De-a lungul celor aproape 20 de ani de carieră, din postura de sportiv la clubul CS Ceahlăul din Piatra Neamţ, Bogdan a reuşit să cucerească aproape totul: a realizat 5 recorduri mondiale, a cucerit tot atâtea titluri europene, a devenit campion mondial la proba practică recepţia indicatorilor (2007). În 2005, Federaţia română de radioamatorism i-a acordat titlul de Maestru Emerit al sportului, iar în 2010 a fost premiat de Ministerul Sportului.

Şi totuşi...în octombrie 2010, Bogdan a plecat din Piatra Neamţ tocmai în Elveţia, la Lucerna, ca să-şi caute un destin mai bun. 

„Timp de 6 luni a fost o luptă cu acomodarea, cu limba, o lume cu totul nouă. Abia după aceea am reuşit să mă angajez la Mac Donalds, unde lucrez şi acum. Nu e visul meu dar mă descurc… Elveţia are şi ea şomajul ei, e o ţara mică, unde sunt  mulţi emigranţi, iar ca să obţii un job bun te lupţi cu cei aflaţi în şomaj, cu mulţi străini veniţi aici la muncă”, spune Bogdan Buzoianu.

Într-o comunitate relativ mare de români, Bogdan şi-a făcut câţiva prieteni cu care îşi petrece puţinul timp liber. Lucrează uneori şi 9 ore pe zi, dar pasiunea legată de radioamatorism i-a rămas nealterată. 

Conştient de valoarea sa, nemţeanul a reuşit să intre în legătură cu oficialii federaţiei de radioamatorism din Ţara Cantoanelor. 

„Îmi era destul de greu să fac naveta între România şi Elvetia pentru concursurile naţionale şi pentru cantonamentele premergătoare concursurilor internaţionale şi am zis că merită să încerc”, povesteşte Bogdan care a reuşit relativ repede să-i convingă pe elveţieni că trebuie să i se acorde o şansă. Pe care nu a ratat-o. 

A dus primele medalii pentru Elveţia

În 2011, Buzoianu a făcut parte din echipa Elveţiei, împreună cu Fritz Zwingli şi a reuşit la Campionatele Mondiale de la Bielefeld (Germania) să aducă două medalii de bronz, primele din istoria Elveţiei la telegrafie viteză.

„Din păcate, ei la capitolul echipă şi organizare erau departe de ceea ce se făcea la noi în ţară. Practic echipa nu exista, iar cei care se aflau în fruntea federaţiei nici nu ştiau cu ce au de a face. Pentru prima oară Elvetia scosese atunci capul în lumea cea bună, reuşind practic să aibă rezultate într-o competiţie de o asemenea anvergură”, mai spune Bogdan.

Dată fiind organizarea, deşi mulţi ar crede că performanţa într-o ţară ca Elveţia este răsplătită pe măsură, la radioamatorism totul e privit ca un hobby. 

„Mi-au plătit transport, cazare, masă, hotel, deplasările cu echipa, taxa de participare. Aici radioamatorismul e un hobby, federaţia de specialitate nu e sprijinită de nici un minister”.

Anul 2012 a fost o nouă încercare pentru tânărul plecat din Piatra Neamţ. A fost momentul în care, cunoscându-l pe preşedintele federatiei internaţionale cu care concurase în trecut la seniori Bogdan a făcut lobby pentru ca Elveţia să organizeze un Campionat Mondial.

„Discutand la nivel de federaţii, şi avansând ideea unei astfel de competiţii în Elvetia, acest lucru a fost posibil. La început a fost un vis care a devenit apoi realitate”, spune Bogdan care a reuşit şi la acest Mondial să aducă două medalii de bronz ţării gazdă.

Aur la Mondiale pentru România şi Elveţia 

Anul care se încheie i-a adus nemţeanului cea mai mare satisfacţie după ce, la Mondialele din Bulgaria a reuşit să cucerească două medalii de aur, şi una de bronz, tot cu echipa Elveţiei. Rezultatul este cu atât mai important, cu cât în cariera din România nu a reuşit această performanţă. Un rezultat obţinut după ore de pregătire individială intensă.  

„Munceam de cele mai multe ori până la 11 noaptea, ajungeam acasă pe la 12 şi  orele mele preferate pentru antrenament erau până pe la 3 dimineaţă. Am avut dorinţa să revin acolo pe podium şi să aud cântand imnul Elveţiei pentru mine”  

Bogdan Buzoianu a devenit astfel primul sportiv în istoria competiţiilor de telegrafie viteză care a reuşit să ia aurul mondial cu două ţări diferite: România (2007) şi Elveţia (2013).

Premierea de la CM din Bulgaria:

Bogdan îşi trăieşte în continuare visul de a revoluţiona radiotelegrafia în Ţara Cantoanelor. Vrea să îi stimuleze pe elveţieni să pună pe roate un campionat, să organizeze secţii de radioamatorism, să dea credit celor care au pasiunea telegrafiei.    

„Ţinând cont ca am terminat Facultatea de sport şi am masteratul în management şi marketing în sport mi-aş dori să realizez ceva în acest sens. Cel mai mult mi-aş dori să fiu sănătos, să fiu tot în Elveţia, şi să nu duc grija zilei de mâine”, mai spune Bogdan Buzoianu.

Citeşte şi: 

Bogdan Buzoianu - A cucerit lumea cu limbajul Morse 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite