Urşii, inamicul public din satele de la poalele Ceahlăului. Aproape toate mesajele RO-ALERT au vizat sălbăticiunile

0
Publicat:

Mesajele RO-ALERT transmise de ISU Neamţ pe parcursul anului trecut au crescut alarmant de mult. Astfel, în 2023 au fost emise 145 de astfel de atenţionări, faţă de numai 46 în anul precedent.

Urșii vin din ce în ce mai des prin zone locuite FOTO Arhiva Adevărul
Urșii vin din ce în ce mai des prin zone locuite FOTO Arhiva Adevărul

De remarcat este faptul că, din totalul de anul trecut, 137 de avertizări au fost pentru alarmarea populaţiei din diverse localităţi, semnalându-se prezenţa animalelor sălbatice, fiind vorba de urşi. Dacă Moş Martin nu se „plimba“ prin sate, în 2023 mesajele RO-ALERT din Neamţ ar fi fost în număr de doar opt.

„Dintre acestea, patru au vizat fenomene hidro-meteo, două pentru poluare ape şi câte unul pentru atenţionare trafic şi incendii“, se arată într-un raport al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În 2022, instituţia a trimis 26 de atenţionări din cauza pandemiei, 11 pentru animale sălbatice, opt pentru fenomene meteo şi una pentru incendiu.

Cei mai des avertizaţi pe perioada anului trecut au fost locuitorii din comunele Poiana Teiului (peste 20 de situaţii), Ceahlău (18), Tarcău (9), Gârcina (opt), dar şi populaţia din oraşele Bicaz (14) şi Piatra Neamţ (9). Urşii au stârnit panică şi la Sanatoriul Bisericani, comuna Alexandru cel Bun, în mai multe seri dând târcoale tomberoanelor cu deşeuri.

În reşedinţa de judeţ, sălbăticiunile şi-au făcut apariţia pe pârtia de schi, la vreo 200 de metri de casele şi blocurile dintr-un cartier, plus în preajma unei zone intens circulată pe pietrenii ieşiţi la plimbare, pe malul lacului de acumulare Bâtca Doamnei, unde este baza de agrement „La caiace“. Alte apariţii au fost la ieşirea din oraş spre Bicaz, în locul numit chiar „La ursuleţi“.

Conform Direcţiei Silvice, pe fondurile cinegetice administrate (141.000 de hectare) sunt 268 de urşi, în timp ce numărul optim trebuie să fie de circa 100. Însă, numărul total din Neamţ ar fi de 550 - 600, aici fiind incluse şi animalele din pădurile private. S-a ajuns la această situaţie anormală pentru că, de câţiva ani, a fost interzisă vânătoarea la această specie.

Anul trecut, în judeţ au fost şi trei atacuri la om. Primul a fost pe 3 iulie, la Gârcina, un sătean scăpând ca prin minune cu viaţă. „Nu ştiu de unde a venit ursul, m-am trezit cu el pe mine. Am văzut moartea cu ochii. Eram cu tata la cules de hribi, dar la un moment dat ne-am despărţit. Acum e sezonul ciupercilor. Mai fac un ban“, declara, pentru „Adevărul“, Cristi Toma. Pe 5 august, un alt incident a avut loc la Poiana Teiului.

Un urs a fost împușcat după ce a atacat un vânător FOTO Primăria Poiana Teiului
Un urs a fost împușcat după ce a atacat un vânător FOTO Primăria Poiana Teiului

Un urs rămăsese captiv într-un gard, astfel că s-a decis tranchilizarea, pentru a fi eliberat. Numai că, după ce animalul a fost adormit, acesta s-a trezit exact când un vânător s-a apropiat să taie sârmele, atacând. Prezenţă de spirit a avut un coleg al celui aflat în primejdie, care a tras şi a ucis ursul. Ultimul caz a avut loc la Dămuc, pe 8 septembrie 2023, când un sătean a fost rănit.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite