Unul dintre alpiniștii pietreni a fost evacuat cu elicopterul din Himalaya. Doar șapte temerari au mai rămas în expediție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simion Poiană a dezvoltat complicații cardiace la altitudinea de 5000 de metri și a primit ajutorul colegilor pentru a părăsi în siguranță muntele. Un alt coleg a decis să abandoneze expediția tot din motive de sănătate, dar și pentru a-l însoți pe Simion la spital.  

Cei nouă alpiniști pietreni plecați la jumătatea lunii aprilie pe Everest, într-o expediție de cucerire a patru vârfuri de peste 5500, respectiv 6200 de metri, s-au confruntat în ultimele zile cu mari probleme medicale.

Citește și: Din Pietricica, pe acoperișul lumii. Expediție exclusiv pietreană în munții Himalaya

Simion Poiană (Skil) a dezvoltat complicații cardiace la altitudinea de 5 000 metri și a trebuit coborât de urgență la altitudine mai mică, unde aerul este mai bogat în oxigen. Doi colegi și doi șerpași care au dus bagajele l-au însoțit pe alpinistul suferind, dar i-au administrat și medicamente care i-au salvat viața lui Simion.

„La recomandarea telefonică a doctorului Bogdan Mahu i-am administrat câteva medicamente și, cred, acestea i-au salvat viața celui mai inimos membru al expediției. Nu pot să nu aduc un gând de mulțumire domnului farmacist Dumitru Nastasă și lectorilor de la Școala Sanitară Postliceală Neamț ale căror cunoștințe de bază au fost vitale în această situație", notează Ionuț Ștefănescu în jurnalul expediției.

La punctul de prim-ajutor din Periche, la 4.200 metri medicii voluntari l-au investigat pe Simion Poiană și au stabilit că medicația administrată de colegi a fost corectă.

Citește și: Preoții budiști le-au înlesnit alpiniștilor pietreni urcușul pe Himalaya

„După o noapte plină de gânduri negre, dimineața primul elicopter a aterizat la Periche. Tony a decis să renunțe la expediție din motive personale de sănătate, dar și ca să-l însoțească pe Skil în Kathmandu, și apoi în țară", mai transmit alpiniștii.

Deși au fost tentați să renunțe, cei șapte membri ai expediției au continuat ascensiunile. Cinci dintre ei au ajuns pe seară în Everest Base Camp, în tabăra de bază a celui mai înalt munte de pe planetă, iar patru au bifat a doua țintă a expediției, respectiv vârful Kala Pathar, de 5 500 metri.

Citește și: Ștefan Vuza a renunțat la expediția în Himalaya. Ceilalți nouă alpiniști pietreni au ajuns deja în Nepal

Alpiniștii se pregăteasc să urce în tabăra avansată a Muntelui Lobuche (6 119 metri) - primul din cei doi șasemiari propuși a fi escaladați în cadrul expediției.

Rămâi pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite