Un sexagenar va sta 18 ani în închisoare. De ce a primit o sentinţă aşa de aspră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sentinţa aplicată sexagenarului este definitivă FOTO Adevărul.ro
Sentinţa aplicată sexagenarului este definitivă FOTO Adevărul.ro

Instanţa de la Curtea de Apel Bacău a aplicat o sentinţă aspră, 18 ani de închisoare, considerându-se că infracţiunea a fost comisă cu premeditare

Gheorghe Purcariu, de 65 de ani, din Borleşti, judeţul Neamţ, acuzat de săvârşirea infracţiunii de omor calificat, va executa 18 ani de detenţie pentru uciderea consoartei. El a contestat la Curtea de Apel Bacău o primă hotărîre a Tribunalului Neamţ, dar nu a avut parte de clemenţă, instanţa respingând, la finalul săptămânii trecute, ca nefondată, cererea sexagenarului, astfel că decizia a devenit definitivă. 

„În baza art. 421 pct.1 lit.b C.pr.pen. respinge apelul

formulat de apelantul-inculpat Purcariu Gheorghe împotriva sentinţei penale nr.138/P/21.12.2020, pronunţată în dosarul nr.2080/103/2020 al Tribunalului Neamţ, ca nefondat. În baza art.422 c.pr.pen. deduce arestul preventiv de la 21.12.2020 la zi. În baza art.275 alin.2 c.pr.pen. obligă inculpatul la plata a 300 lei cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă“, conform Curţii de Apel Bacău. 

Sentinţa ar putea fi considerată prea mare, având în vedere vârsta autorului, dar Codul penal, la articolul 189, litera a, prevede că pedeapsa pentru omorul calicat săvârşit cu premeditare este cuprinsă între 15 şi 25 de ani de închisoare. 

Între cei doi soţi relaţiile nu erau deloc armonioase, ei fiind în divorţ, ancheta stabilind că fusesră dese scandaluri în familie, iar bărbatul a ameninţat victima că o va ucide, punându-şi planul în aplicare pe data de 7 august 2020. Şi-a pregătit din timp un cuţit, iar la data menţionată, în urma unei discuţii în contradictoriu şi-a înjunghiat consoarta, care avea 59 de ani, în abdomen. La acel moment victima a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, a fost supusă unei intervenţii chirurgicale, iar autorul a fost arestat preventiv a doua zi, pentru tentativă de omor. 

Starea de sănătate a femeii nu a avut o evoluţie bună, au survenit complicaţii şi a decedat, astfel că procurorii de la Parchetul Neamţ l-au trimis în judecată pe Purcariu pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat. În acest dosar penal, nimeni din familia autorului nu s-a constituit parte civilă pentru a

cere daune. 

La 62 de ani, 17 ani pentru o crimă 

Infracţiuni de omor comise de persoane în etate nu sunt singulare în judeţul Neamţ. Anul trecut, Constantin Negrescu, în vârstă de 61 de ani, din comuna Piatra Şoimului, a fost găsit vinovat de uciderea unui consătean cu doi ani mai mare şi a fost condamnat la 17 ani de închisoare de magistraţii de la Tribunal. 

La dozarea pedepsei, completul de judecată a ţinut cont de faptul că autorul mai are la activ o crimă, care a avut loc în anul 1991. Atunci primise 19 ani de închisoare, fiind eliberat condiţionat în 2005. Rudele victimei nu s-au constituit parte civilă în procesul penal. Noua infracţiune soldată cu moartea unui consătean a avut loc în noaptea de 19/20 septembrie 2019, după ce victima a intrat fără drept în curtea proprietarului.

Imediat după agresiune, chiar făptaşul a sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi a povestit cele petrecute. Când era mai puţin de o oră până la miezul nopţii, în curtea lui Negrescu au intrat două persoane. Era vorba despre consăteni de-ai sexagenarului, unul în vârstă de 48 de ani şi altul în etate de 63 de ani. Între cei trei era o situaţie tensionată de mai mult timp, dar în noaptea menţionată spiritele s-au încins iremediabil. 

Negrescu a pus mâna pe un topor şi l-a lovit repetat pe intrusul de 63 de ani, în timp ce celălalt a reuşit să fugă. Când cadrele sanitare au ajuns la faţa locului au constatat că pentru victimă nu se

mai putea face nimic. Decizia instanţei de fond nu era definitivă şi putea fi atacată la Curtea de Apel Bacău, lucru care s-a şi petrecut, Constantin Negrescu declarând recurs în speranţa că pedeapsa

primită la Tribunalul Neamţ îi va fi micşorată. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Site-uri porno accesate de angajaţii unui spital, în timpul serviciului. Calculatoarele de la UPU s-au virusat

Viaţă de arheolog. Descoperire extrem de rară la poalele unei fortăreţe medievale

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite