Un român, expediţii la antipozi în ţinuturi enigmatice. „Mă întorc într-o altă eră geologică, într-un alt timp“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Păltineanu, în canionul Porcupine FOTO Facebook
Radu Păltineanu, în canionul Porcupine FOTO Facebook

Un explorator român, Radu Păltineanu, care şi-a propus să străbată continentul australian, împreună cu prietena sa, are parte de experienţe unice prin locuri enigmatice de la antipozi

De pe 13 octombrie 2021, Radu Păltineanu, din Piatra Neamţ şi prietena lui, Irina Repede, din Bucureşti, sunt în prim-planul unei experienţe inedite foarte departe de casă, tocmai la antipozi, în Australia. Ei şi-au propus să străbată cu tricicleta vreo 13.000 de kilometri, întocmind un itinerariu prin ţara menţionată. 

O primă fază a însemnat parcurgerea a aproximativ 1.200 de kilometri, poposind la Capul York, cel mai nordic punct al continentului, după care au plecat în a doua doua etapă, pedalând spre Coasta de est. În tot acest timp au avut parte de momente plăcute, trecând prin locuri de basm, dar şi mai puţin plăcte, fiind la un pas să fie jefuiţi de aborigeni, plus că s-au infectat cu noul coronavirus. 

Au trecut cu bine peste tot felul de încercări şi nu regretă nicio clipă că au decis plecarea în necunoscutul australian. De prin februarie 2022, pentru că a trebuit să lucreze într-un orăşel, Hughenden, la un pub-motel, unde a prestat  88 de zile de muncă necesare obţinerii celei de-a doua vize de un an în Australia, Păltineanu a decis să exploreze locuri unice pe care, cel mai probabil, nu le-a văzut nici un român. 

raduexpedit4

Ere geologice văzute în canion FOTO Facebook

Pe pagina de Facebook, pietreanul ţine un jurnal al temerarei experienţe. Pe 5 mai, şi-a pus în rucsac provizii, cortul şi camera, pornind să exploreze de unul singur canionul Porcupine, un loc enigmatic situat în inima savanei australiene. Aici nu există vreun traseu marcat, cum sunt în mult mai cunoscutul Colorado american.

La pas prin canionul Porcupine 

„Săpat de pârâul Porcupine, pereţii canionului scot la iveală milioane de ani de istorie naturală. Stratul subţire dar tare de bazalt de la suprafaţă a protejat rocile mult mai vechi de dedesubt, conglomerate şi gresii care pot fi admirate din adâncul canionului, ceea ce m-a făcut să simt că parcă m-aş întoarce într-o altă eră geologică, într-un alt timp. Dealtfel, nu este prima oară când am această senzaţie în Australia“, notează Radu Păltineanu. 

raduexpedit2

Peisaj supeb din canion FOTO Facebook

   

În două zile a parcurs 34 de kilometri, dormind o noapte în cort chiar în inima canionului. Avea apoi să descopere urme de dingo, care l-au dus până la locul unde fusese un festin, dovadă fiind resturile unui wallaby, un fel de cangur pitic. Cele mai deranjante în drumul prin canion s-au dovedit a muştele, foarte multe şi extrem de agresive. Noroc că avea plasă pentru faţă. 

Pe 26 mai, Păltineanu pleca în altă aventură, pe vârful Bowen, cel mai înalt de pe insula Hinchinbrook (1.121 metri), situată în apropierea coastei de est a Australiei. Avea să spună că a fost unul dintre cele mai impresionante pe care a urcat, chiar dacă altitudinea e destul de mică. Impresionează prin diversitatea sa, prin aspectul său virgin şi nu sunt trasee marcate. Pe insulă nu sunt şosele sau aşezări umane, fiind declarată parc naţional. 

raduexpedit

Radu Păltineanu, pe vârful Bowen FOTO Facebook

Zilnic, doar 40 de oameni pot să o viziteze, dar trebuie permis special, lucru ce conferă un grad

ridicat de protecţie ecosistemelor diverse, florei şi faunei endemice. Pentru a urca pe Bowen i-a trebuit alt permis special, autorităţile limitând astfel accesul oamenilor, pentru că se degradează vegetaţia alpine, unică şi ea. 

„Unul dintre cele mai speciale locuri pe care le-am explorat până acum“ 

Patru zile a stat exploratorul aici, două dintre ele însemnând ascensiunea. Ultima parte a fost şi cea mai grea, trebuind să ducă adevărată luptă cu vegetaţia luxuriantă , dar mai ales cu o plantă spinoasă, care i-au sfâşiat toate hainele. Iar în vârf i-a fost dat să vadă insulele Palm şi cel mai înalt vârf, Bartle Frere, 1.611 metri, pe care îl urcase în decembrie 2021. A văzut specii unice de plante, reptile, păsări şi amfibieni, între care pitonul covor, broasca cascadă şi varanul de nisip. 

raduexpedit5

Stâncă aproape rotundă formată prin eroziune Facebook

„Este o cu totul altă experienţă atunci când mergi pe nemarcate, skill-urile de navigare fiind esenţiale,

dar o experienţă care, după părerea mea, îţi conferă un sentiment unic de libertate şi achievement (realizare - n. red.). Hinchinbrook este despre trecut şi despre viitor, despre evoluţia vieţii pe pământ

şi despre felul în care am putea să o conservăm pentru generaţiile viitoare şi este unul dintre cele mai speciale locuri pe care le-am explorat până acum“, destăinuie nemţeanul. 

raduexpedit1

Vârful Bowen, acoperit de ceaţă FOTO Facebook

Radu Păltineanu şi Irina Repede ajungeau, în 2020, în Zoua Zeeleandă, intenţionând să stea câteva zile în vacanţă. Numai că, pe 23 martie, rămâneau „prizonieri“, deoarece toate zborurile fuseseră anulate, din cauza pandemiei. Şi au pus la cale altă expediţie, trăbătând cele două mari insule ale ţării, pe jos şi cu bicicleta, cale de vreo 3.000 de kilometri. În prezent sunt iar pe drum, îndreptându-se spre Alice Springs, către centrul continentului roşu. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Misiune „specială“ a pompierilor, soldată cu adoptarea unui pisoi. De unde a fost salvat

Urşii flămânzi încep iar să bage spaima în satele de munte. Noi atacuri în Neamţ

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite