Turişti salvaţi pe Ceahlău din viscol, ger şi troiene. „Pe munte, în momentul când nu mai poţi, sfârşitul e aproape“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misiunea a fost încheiată după lăsarea întunericului. FOTO Salvamont Neamţ
Misiunea a fost încheiată după lăsarea întunericului. FOTO Salvamont Neamţ

Doi turişti au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor din Ceahlău, ei nemaiputând ajunge la cabana Dochia din cauza viscolului şi a troienelor de peste un metru

Salvamontiştii din masivul Ceahlău au avut o intervenţie chiar în Ajunul Crăciunului, în 24 decembrie 2021, după lăsarea întunericului. 

S-a petrecut în zona înaltă a muntelui, încheindu-se în jurul orei 18.00. Doi turişti din Bacău, care erau bine echipaţi, au intrat în stare de epuizare din cauza viscolului şi a stratului consistent de zăpadă. 

„Acţiunea a scos încă o dată în evidenţă importanţa vitală a bazelor Salvamont de altitudine şi asigurarea permanenţei în zonele cu potenţial turistic. Echipa de salvare a ajuns la victime în mai puţin de 30 de minute de la alarmarea directă, în condiţiile în care un caz similar operat dintr-o bază de joasă altitudine ar fi durat peste cinci ore, cu un indice de supravieţuire a victimelor extrem de mic“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. 

Băcăuanii făceau parte dintr-un grup de patru persoane, doar două ajungând la cabana Dochia. 

Celelalte două nu au mai putut străbate restul de traseu, intervenind starea de epuizare, la care s-au adăugat condiţiile meteo neprielnice: vânt extrem de puternic - viscol, strat de zăpadă de peste un metru şi o temperatură foarte scăzută, sub -20 de grade. În momentul când au ieşit din pădure şi au pătruns pe platoul montan, inaintarea le-a fost total blocată. 

„Pentru noi, intervenţia nu a fost una grea. Numai că, în astfel de situaţii, când condiţiile meteo sunt total potrivnice, pe munte, în momentul când nu mai poţi, sfârşitul e aproape. Recomand turiştilor care vin pe Ceahlău în aceste zile să evite traseul care pleacă din staţiunea Durău spre cabana Fântânele - cabana Dochia. Este lung şi o mare porţiune este expusă viscolului. Sunt de preferat cele prin Izvorul Muntelui, Lutul Roşu şi Jheabul cu Hotar“, a completat Raul Papalicef. 

Acesta atrage atenţia celor care vor să urce în masiv să nu se lase păcăliţi de cum este vremea în zonele joase, unde s-a încălzit brusc. Lucrurile stau altfel pe Ceahlău, unde e iarnă autentică. Este foarte frig, stratul de zăpadă de pe trasee este consistent, de peste un metru în unele locuri. Noaptea trecută, în Durău, staţiunea de la poalele masivului a plouat, iar pe creste a fost furtună de zăpadă. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Credinţe şi obiceiuri la poale de Ceahlău, acum peste un secol. „Dacă porcul grohăie la cea de întuiu hiuduitură, fata crede că se mărită în gâşlegile acele“

Unde a fost cel mai frig din ţară la debut de iarnă astronomică. Din ce cauză temperatura resimţită era dublă

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite