Tragediile tulburătoare, în serie, petrecute într-o comună din Neamţ. Şapte copii au murit în doar patru luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locurile tragediilor sunt marcate de cruci înfiorătoare FOTO Monitorul de Neamţ
Locurile tragediilor sunt marcate de cruci înfiorătoare FOTO Monitorul de Neamţ

Într-o localitate din judeţul Neamţ au avut loc în ultima perioadă câteva întâmplări tulburătoare şi sinistre. Şapte copii au murit, în doar patru luni, înecaţi şi într-un accident rutier.

Comuna Bahna, din Neamţ, pare a fi blestemată, sinistre

întâmplări petrecându-se în doar patru luni, iar şapte copii şi un adult pierzându-şi viaţa. Ultima nenorocire a avut loc pe 21 noiembrie 2021, într-un accident de pe E 85 murind tatăl de 23 de ani şi fiii de o lună, respectiv 3 ani. 

Mama lor este în stare critică, ventilată mecanic într-un spital din Bacău. Altă dramă, cum n-a mai fost prin judeţ, avea loc în prima zi a lunii august. Opt copii au plecat la scăldat, dar acasă aveau să se mai întoarcă doar trei. Restul de cinci îşi

pierdeau viaţa în apele Siretului. 

Şi aşa se face că, în intervalul de timp menţionat, familiile, rudele şi consătenii din Bahna conduceau pe ultimul drum şapte persoane cu vârste fragede. Despre dramatismul unor astfel de situaţii a detaliat, referindu-se la accidentul recent petrecut, pentru Monitorul de Neamţ, protopopul Romanului, Dan Alexandru  Antoce: 

„În întrega mea carieră preoţească nu am avut un caz atât de dramatic ca acesta, în care o familie întreagă să fi avut de suferit din cauza tragediei petrecută în zi sfântă, duminică. E greu de reprodus în cuvinte tot ceea ce simţim şi noi, ca preoţi slujitori, în timpul slujbei de înmormântare. Am fost cu atât mai impresionat de acest caz şi pentru că era vorba de o famile tânără şi de doi copilaşi“. 

De altfel, Centrul Eparhial şi Protopopiatul Roman au susţinut familia cu tot ceea ce a trebuit la slujbă, pomeni, lumânări, prosoape, colivă, etc. Şi administraţia s-a implicat, consilierii aprobând, chiar în ziua

înmormântării, 25 noiembrie 2021, un ajutor de înmormântare, în valoare de 500 de lei pentru fiecare persoană decedată. 

„Este o mare tragedie ceea ce s-a întâmplat în comuna noastră şi de aceea, ca de fiecare dată, am fost alături de asemenea cazuri nefericite, alocând din bugetul local o sumă necesară familiei pentru a-şi înmormânta creştineşte morţii. Am fi vrut să alocăm mai mulţi bani, dar atît ne permite legea, în asemenea cazuri“, a declarat viceprimarul Emil Prisecaru. 

Accidentul în care au fost  implicaţi membrii familiei Gureanu s-a produs duminică, 21 noiembrie, pe E 85. Plecaseră, în jurul orei 09.00, către Roman, pentru a face cumpărături. La volan se afla tânărul, iar la intrarea de pe un drum secundar în şoseaua europeană, nu a observat un TIR. Geani Gureanu era lăutar de meserie, având o formaţie cu care cânta la diverse evenimente. 

„Doamne, pe noi să ne fi luat, babele din sat, nu pe aceşti copchilandri“ 

Tristeţe fără margini a fost la Bahna şi pe data de 5 august 2021, când au fost înmormântaţi cei cinci adolescenţi, înecaţi în apele râului Siret, în prima zi a lunii. Au fost momente sfâşietoare la ceremoniile religioase, localnicii fiind cutremuraţi de ceea ce s-a putut întâmpla. Practic, toată suflarea comunei a participat la slujbe. Cortegiile funerare au pornit în acelaşi timp de la casele familiilor care au avut un copil mort. 

Trei dintre ele s-au întâlnit la biserica din Bahna, iar celelalte în satul Broşteni, de unde erau alte victime, doi fraţi. Pe drumul spre cimitir, după cum relata un sătean, bătrânele spuneau că nu se poate mai mare nenorocire ca tineri care aveau toată viaţa înainte să moară în aşa mod cumplit: „Doamne, trebuia să ne iei pe noi, babele din sat, nu pe aceşti copchilandri“.

bhncopii

Cinci adolescenţi au sfârşit înecaţi în Siret FOTO ISU Bacău

„Ceea ce mai putem face pentru aceste familii  greu încercate este să le stăm alături şi după ce şi-au dus copiii la groapă. Unul dintre ei s-a băgat primul în apă. Cei de pe mal au văzut că-l trage apa şi se îneacă şi atunci au sărit unul după altul să se salveze. Din păcate un singur băiat, rămas pe mal, a legat nişte prosoape şi a întins un băţ, reuşind să salveze doi dintre adolescenţii intraţi în apă“, afirma primarul Gheorghe Pătraşcu. 

Pe 1 august 2021, cei cinci adolescenţi au murit unul după altul, în decurs de câteva minute. Atunci, opt tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, au plecat să se scălde în apele Siretului. Primul băiat

care a intrat în apă a fost luat rapid de curent, moment în care un amic, realizând că se îneacă, a sărit să-l ajute. Curentul puternic l-a luat şi pe el, astfel că ceilalţi au intrat, rând pe rând, în albie pentru a se salva unul pe altul. 

Două dintre victime tocmai terminaseră clasa a VIII-a şi dăduseră admiterea la liceu, iar un tânăr de 18 ani trecuse în clasa a XII-a, urmând cursurile unei unităţi de învăţământ economic din Iaşi. Primăria Bahna acorda la vremea respectivă un sprijin material de câte 500 de lei familiilor îndoliate, iar Arhiepiscopia Romanului a contribuit cu 10.000 de lei. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Un preot cu har de la poalele Ceahlăului a murit pe scaunul de spovedanie din biserica satului său

Un băieţel de 9 ani s-a aruncat de la etajul trei. Tatăl îl certase că stă prea mult pe internet

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite