Tomograful spitalului, răpus de bătrâneţe la 12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când a fost achiziţionat, aparatul s-a stricat de mai multe ori, spre disperarea medicilor. Pietrenii fac radiografii când la spital, când la privaţi. Pentru ca bolnavii să nu aibă de suferit, reprezentanţii spitalului au încheiat un protocol cu un laborator privat, căruia îi decontează chiria şi cheltuielile lunare în schimbul analizelor.

Aparatul a fost achiziţionat în 1998 şi era al doilea ca mărime în Moldova, după cel din Iaşi. Tomograful a avut însă numai ghinioane. S-a stricat după nici trei ani de funcţionare. A fost reparat, dar în aprilie 2007 s-a ars tubul pentru a doua oară.


Înlocuirea piesei a durat mai bine de jumătate de an. După alte câteva luni a fost nevoie de înlocuirea dispozitivului care asigura stabilitatea pacienţilor pe masa de expunere. Dacă s-ar pune cap la cap perioadele în care a stat defect, ar rezulta că tomograful a funcţionat numai jumătate din cei 12 ani de când este în proprietatea spitalului judeţean.


Radiografii în loc de chirie şi utilităţi


„Eu nu ştiu ce se întâmplă cu acest aparat. Nu intru des în spital, dar de câte ori vin aud că nu este în stare de funcţionare. Acum aş fi vrut să-mi fac un set complet de analize şi, din cauza programărilor la Micromedica, nu am găsit loc convenabil“, s-a plâns Florentina Buzatu, pacientă.


Tomograful a fost reparat ultima dată în urmă cu un an. De atunci au fost efectuate peste 70.000 de radiografii, dar din decembrie nu a mai pornit. Pentru a salva situaţia, conducerea spitalului a apelat la un laborator privat de analize medicale, care îşi desfăşoară activitatea în incinta unui corp al unităţii medicale.


„Colaborăm cu spitalul pe baza unui schimb. Noi asigurăm efectuarea analizelor, iar ei ne decontează chiria şi contravaloarea cheltuielilor lunare la utilităţi“, ne-a declarat Dorel Botez, managerul laboratorului Micromedica.


Între timp, conducerea spitalului a început şi demersurile pentru achiziţionarea unui nou tub, pentru a face funcţional tomograful propriu. „Am găsit unul mai scump, care are o putere mai mare de suportabilitate a expunerilor. Este de două ori mai bun decât cel cu care am funcţionat până acum deoarece garantează peste 100.000 de examinări, faţă de cele aproape 60.000 pe care le-a suportat tubul vechi“, ne-a declarat doctorul Sorin Ciobanu, director medical al Spitalului Judeţean Neamţ.


Deşi operaţiunea de schimbare a unei piese din computerul tomograf se poate realiza în câteva zile, la SJU Neamţ procedura durează de peste două luni.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite