Temerari români, prin locuri fantastice şi unice în lume. Jurnal de expediţie la Antipozi FOTO

0
Publicat:

Doi temerari români, Radu Păltineanu şi Irina Repede, el din Piatra Neamţ, ea din Bucureşti, călătoresc prin locuri fantastice şi unice din lume. Cei doi au un jurnal de expediţie la Antipozi, în care detaliază experiența în Australia, ţară pe care o străbat pe triciclete.

Irina Repede și Radu Păltineanu, undeva în Australia FOTO Facebook
Irina Repede și Radu Păltineanu, undeva în Australia FOTO Facebook

Recent, au terminat o primă etapă a expediţiei, de la Oceanul Pacific la cel Indian, ceea ce a însemnat 7.241 de kilometri. Pe asfalt au fost 4.832 de kilometri (67%), iar pe off-road 2.409 (33 %). Intenţia celor doi români este să străbată 13.000 de kilometri pe îndepărtatul continent.

Că aveau să ajungă la Antipozi prin locuri fantastice și unice în lume nu bănuiau în urmă cu câţiva ani. În 2020, erau în vacanță în Zoua Zeeleandă. Dar, pe 23 martie, rămâneau „prizonieri“, toate zborurile fiind anulate din cauza pandemiei. Pentru că nu puteau pleca, şi-au propus să străbată cele două mari insule ale ţării, pe jos şi cu bicicleta, lucru ce a însemnat peste 3.000 de kilometri.

După ce au terminat aventura, s-au gândit la alta, ţinta fiind Australia. Au început expediţia în urmă cu doi ani, pe data de 13 octombrie. În tot acest timp au trecut prin locuri pe care puţini conaţionali le-au văzut, asta însemnând minunăţii naturale unice în lume, între ele recifurile din Marea Barieră de Corali.

În timp ce străbăteau continentul, au „părăsit“ tricicletele scurte perioade timp, dar asta însemnând multe zile, pentru a exploara, la pas, alte atracţii australiene. Au escaladat munţi - vârful Bartle Frere (1.622 metri), vârful Bowen (1.1.21 de metri) vârful Sonder (1.380 de metrim), iar Radu a mers de unul singur prin canioanele Porcupine şi Kings.

Radu a explorat și canionul Porcupine FOTO Facebook
Radu a explorat și canionul Porcupine FOTO Facebook

Apoi au văzut celebrul crater de meteoriţi Tnorala şi Uluru, cel mai mare monolit din lume, şi cascada Wallaman, cea mai înaltă de pe continent o cădere de 278 de metri. Iată ce spunea Radu despre Uluru, o imensă stâncă de gresie roşie cu o lungime de circa trei kilometri, o lăţime de doi şi un perimetru de zece kilometri.

Pe vârful Cook, o urzicătură resimţită şi după opt luni

„Uluru reprezintă fără doar şi poate chiar sufletul acestui continent pe care îl explorăm şi un punct important pe harta expediţiei noastre în jurul continentului roşu. Ce energie! Ce loc! Uluru este un loc învăluit în legendă. Aidoma unui bătrân care le ştie pe toate şi le-a văzut pe toate, veghează de 800 de milioane de ani peste întinderile deşertice din centrul Australiei“.

Uluru, cel mai mare monolit din lume FOTO Facebook
Uluru, cel mai mare monolit din lume FOTO Facebook

Uriaşa stâncă Uluru are culoarea roşie datorită oxidării fierului de la suprafaţă, deşi pietrele care mai cad sunt cenuşii. Turiştii care vizitează în număr mare monolitul sunt sunt atraşi de schimbările de culoare care au loc datorită luminii. La apusul soarelui, rocile devin din roşu violet spre nuanţe de neagu, schimbările având loc şi la răsărit.

Un alt loc unic de pe mapamond pe unde au trecut Radu şi Irina este Wolfe Creek Crater, un crater de impact meteoritic, al doilea ca mărime din lume. Are un diametru de 875 metri şi vârsta estimată la circa 300.000 de ani, iar masa meteoritului care l-a format ar fi fost de circa 50.000 de tone. Nu este permisă coborârea în el.

Crater format de căderea unu meteorit FOTO Facebook
Crater format de căderea unu meteorit FOTO Facebook

O inedită experienţă a fost şi vizita în canionul Porcupine, pereţii acestuia scoţând la iveală milioane de ani de istorie naturală. Stratul de bazalt de la suprafaţă a protejat rocile mult mai vechi de dedesubt, conglomerate şi gresii care pot fi admirate. „M-a făcut să simt că parcă m-aş întoarce într-o altă eră geologică, într-un alt timp. De altfel, nu este prima oară când am această senzaţie în Australia“, destăinuie, pe Facebook, Păltineanu.

El detaliază şi  despre o experienţă din timpul când a urcat pe vârful Cook: „Nu există rute marcate până pe vârf. M-a prins noaptea pe munte şi cu toate că purtam pantaloni lungi şi bluză cu mânecă lungă am fost urzicat de Gympie Gympie, urzica gigant australiană a cărei înţepătură încă o resimt şi după aproape opt luni“.

Cei doi români au mai văzut, în temerara lor expediţie, stâncile Kata Tjuta: 36 de vârfuri din granit şi bazalt, aflate la circa 30 de kilometri de Uluru, pe teritoriul unui parc naţional din nordul continentului. Au rămaşi „interzişi“ şi când au admirat Cascada Wallaman, o imensă cădere de apă care se „prăbuşeşte“, de la 278 de metri, iar expediţia lor este departe de a se încheia.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite