Sugar de 5 luni, ars de viu la o zi după botez. Alti trei fraţi au fost salvaţi de mamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul a izbucnit într-o cameră din cauza jarului picat din sobă FOTO SVSU Icuşeşti
Incendiul a izbucnit într-o cameră din cauza jarului picat din sobă FOTO SVSU Icuşeşti

Sugarul era într-o cameră a locuinţei împreună cu trei fraţi ăi nu a avut nicio şansă de supravieţuire după ce patul pe care se afla a luat foc

Un incendiu cu urmări tragice s-a petrecut în satul Băluşeşti, comuna Icuşeşti, judeţul Neamţ, la locuinţa unei familii fără prea mari posibilităţi materiale, un sugar de doar 5 luni decedând într-o cameră a locuinţei care a fost cuprinsă de flăcări. 

Nedoritul incident se putea solda cu mai multe victime, dar mama celor şase copii ai familiei a reuşit să scoată la timp din imobil pe trei dintre ei, care se aflau în încăperea unde au izbucnit flăcările. 

În acest caz se poate vorbi şi despre neglijenţa mamei, care, pe data de 18 ianuarie, în jurul orei 15.00, a lăsat copiii

singuri în casă, cu focul arzând în sobă. A plecat pentru o scurtă perioadă de timp, dar de ajuns ca să se petreacă o tragedie, în curtea gospodăriei, la bunica minorilor, care locuia în alt imobil. 

Ionel Turturică, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Icuşeşti a declarat că echipajul lor a fost alertat să intervină, dar când a ajuns la locul indicat focul fusese stins de către vecini. 

„Pruncul fusese botezat exact cu o zi înainte. Am încercat resuscitarea sugarului, dar nu prezenta semne vitale. Între timp au sosit pompierii de la Roman şi o ambulanţă TIM SMURD, echipajul continuând manevrele, dar fără succes“, a declarat Ionel Turturică. 

Decesul sugarului a fost cauzat de arsurile grave suferite şi de un stop cardio-respirator. Cercetările

efectuate de cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au stabilit că incendiul a fost generat de jarul căzut din sobă, lucru ce a făcut ca patul în care era micuţul să ia foc 

Alte tragedii, aceeaşi cauză 

Marius Minică, primarul comunei Icuşeşti, a afirmat că a mers la familia respectivă şi a constat că locuinţa nu a suferit distrugeri majore, arzând câteva elemente de mobilier. „Voi propune consiliului local să alocăm din buget 4-5 mii de lei, ajutor de înmormîntare. E vorba de oameni sărmani care e bine să fie ajutaţi atunci cînd dă peste ei o asemenea nenorocire“, a susţinut primarul. 

De la debutul sezonului rece, din cauza menţionată mai sus au mai decedat câţiva nemţeni. Cel mai grav dintre incidente a avut loc pe 7 decembrie anul trecut, în localitatea Războieni. Flăcările au fost observate târziu, în jurul orei 07.30, când imobilul era cuprins în totalitate de foc, bănuindu-se că în

casă erau o bătrână de 80 de ani şi fiul, în vârstă de 59 de ani. Ulterior corpurile carbonizate au fost descoperite de pompieri. ISU avea să stabilească faptul că sistemul de încălzire defect a fost cauza

probabilă de producere a incendiului. 

O altă tragedie a avut loc în noaptea de 12/13 ianuarie 2021, în oraşul Roznov. O femeie de 82 de

ani a fost ucisă de flăcările izbucnite de la o lumânare lăsată aprinsă pe masă. Focul a mai luat o viaţă pe 15 ianuarie 2021. Tot din cauza jarului căzut din sobă, un bărbat de 65 de ani, din comuna Tarcău a murit carbonizat. 

Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, pompierii recomandă cetăţenilor să respecte câteva măsuri de prevenire a incendiilor, una dintre ele fiind aceea de a nu lăsa niciodată copiii nesupravegheaţi cu focul arzând în sobă ori aparate de încălzire electrice în funcţiune. 

Indicată este aşezarea unei tăviţe metalice în faţa sobei, în dreptul uşii de alimentare, folosirea

sistemelor de încălzire cu uşile închise; să nu se doarmă cu focul sau cu jarul aprins în sobă şi să nu fie aşezate materiale combustibile în apropierea sobei sau pe aceasta. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

„Iscarea de boale“, pedepsită drastic în perioada interbelică, când România lua în serios sănătatea publică

Reacţia violentă a unui jandarm filmat fără mască în misiune. Victima: „De ce mă loviţi? Ruşine să vă fie!“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite