Selecţie dură pentru un job în Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin reţeaua EURES se oferă 530 de posturi, cu carte de muncă şi salarii de până la 1.000 de euro, la un mare hotel din Veneţia.

Un loc de muncă în străinătate este mult mai greu de obţinut din ţara ta, trecând prin filtrul preselecţiilor, decât în ţara angajatorului. De acest lucru s-au convins 30 de nemţeni care au dorit să intre în competiţie pentru cele 530 de posturi din domeniul serviciilor hoteliere, scoase la concurs de o companie din Veneţia, prin reţeaua europeană EURES de recrutare a forţei de muncă. Deşi cei care s-au înscris în competiţie au lucrat în Italia, deci ştiu să vorbească italiana, 18 pietreni au picat la testul de limbă. „Am lucrat doi ani în Italia ca îngrijitoare şi cameristă la un motel şi credeam că ştiu italiană, dar nu am reuşit să trec testul“, ne-a spus dezamăgită Maria Lepădatu, o femeie care şi-a pus speranţele în oferta angajatorului italian.

Salariu de 1.000 de euro
Avantajele job-ului oferit prin reţeaua EURES sunt cartea de muncă şi un salariu de până la 1.000 de euro. Din acest motiv, selecţia este dură şi doar 12 pietreni au trecut de prima probă. Din punctul lor de vedere, ca să găseşti de lucru în Italia cel mai bine este să-ţi cauţi pe cont propriu, direct la „sursă“. Daniel Popârda a povestit că atunci când a plecat în Italia a găsit uşor un loc de muncă, dar a lucrat la negru şi pe un salariu mai mic, faţă de oferta EURES.


„Noi românii prindem repede italiană, înţelegem ce ni se spune. E adevărat că la scris e mai greu şi învăţăm mai degrabă dialectul regiunii, dar limba vorbită nu e o problemă la angajare“, a precizat pietreanul, care are post de ospătar în Italia.

Înscrierile se fac până pe 22 aprilie
Potrivit EURES, conducerea hotelului Grand Service din Veneţia caută 160 de ospătari, 150 de cameriste, 90 de spălători de vase şi 35 de recepţioneri. De asemenea, sunt libere 35 de posturi pentru personal de întreţinere, 25 de posturi de portari, 20 de posturi de bucătari sau ajutor de bucătar. „Contractele de muncă sunt temporare şi full time în perioada sezonului estival. În funcţie de ocupaţie, cei care trec de preselecţie pot obţine salarii între 750 şi 1.000 de euro net lunar“, a precizat Elena Chirilă, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ.


Dosarele de înscriere se depun până joi, 22 aprilie, însă proba de limbă străină nu este decât primul pas pentru obţinerea jobului. „La sfârşitul acestei luni, angajatorul va face selecţia finală la Bucureşti“, a spus în final Elena Chirilă. La selecţie se poate prezenta orice nemţean.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite