Şeful Arestului IPJ Neamţ a luat şpagă o oaie curăţată. L-a mituit soţia unui deţinut pentru tratament preferenţial
0Procurorii DNA au luat măsura controlului judiciar în cazul comisarului-şef Ioan Catană, şeful Centrului de reţinere şi arest preventiv din cadrul IPJ Neamţ. Şi el şi şeful de tură al Arestului Poliţiei au fost denunaţi că au pretins şi au luat mită de la soţia unui arestat.
Şeful Centrului de reţinere şi arest preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, comisar şef de poliţie Ioan Catană şi agentul Vasile Brînzei, şef de tură la unitatea IPJ Neamţ au intrat în vizorul DNA – Serviciul Teritorial Bacău pentru două infracţiuni de luare de mită.
„În cursul lunii noiembrie 2014, Ioan Catană a pretins şi a primit de la persoană denunţătoare suma de 500 de euro şi o carcasă de oaie, pentru soţul acesteia, aflat în stare de arest preventiv în cadrul Centrului, să beneficieze de un tratament preferenţial în cursul executării măsurii preventive“, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii anticorupţie susţin că în aceeaşi perioadă, Vasile Brînzei, şef de tură în cadrul Arestului IPJ Neamţ, a primit de la aceeaşi persoană suma totală de 400 de lei şi produse alimentare în valoare de 90 de lei. Foloasele erau „pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să faciliteze comunicarea dintre persoana respectivă şi soţul acesteia, arestat preventiv din cadrul Centrului“.
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale reiese că în datele de 06, 18 şi 24 martie 2015, comisarul-şef Ioan Catană a mai primit de la la aceeaşi persoană care a şi făcut ulterior denunţul suma totală de 400 de euro şi produse alimentare în valoare totală de 300 de lei „pentru ca, atât în temeiul atribuţiilor sale de serviciu cât şi prin încălcarea acestora, să îi asigure condiţii de deţinere mai favorabile soţului denunţătoarei şi să-i permită comunicarea de mesaje către alte persoane“.
De asemenea, DNA arată că pe 12 şi 16 martie 2015, agentul de poliţie Vasile Brînzei a primit suma de 150 de lei pentru ca să-i faciliteze comunicarea cu soţul, arestat preventiv în cadrul Centrului, să-i transmită persoanei arestate alimente contrar normelor legale şi pentru a se interesa de declaraţiile date în faţa organelor judiciare de către o altă persoană.
Împotriva celor doi procurorii anticorupţie au luat măsurii instituirii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 30 martie 2015 şi până la data de 28 mai 2015.
„Inculpaţilor li s-au atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive“, se mai precizează în comunicatul DNA.