Şase români, singurii alpinişti din lume care au răzbit în iadul alb din Himalaya şi au cucerit un vârf imposibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerpaşii nepalezi îi ajută pe români să aibă succes în expediţia din Himalaya FOTO Facebook
Şerpaşii nepalezi îi ajută pe români să aibă succes în expediţia din Himalaya FOTO Facebook

Şase alpinişti din Neamţ şi din Bacău au reuşit să atingă un vârf de aproape 6.500 de metri din Himalaya. Zilele trecute, cel puţin trei expediţii internaţionale au ratat ascensiunea pe acelaşi vârf, din cauza avalanşelor.

Grupul de alpinişti români aflat în aceste zile în Himalaya a bifat o primă reuşită în cadrul expediţiei care a avut startul pe 12 octombrie. Marin Amarinei, Ciprian Chelariu, Ionuţ Ştefănescu, Iulian Petre şi Adrian Laza (toţi din Piatra Neamţ) împreună cu băcăuanul Ştefan Teodoru au reuşit să escaladeze, la începutul acestei săptămâni, vârful Mera Peak (6.476 metri), primul din cele trei obiective pe care şi le-au propus în această aventură. 

Reuşita celor şase români este cu atât mai preţioasă cu cât s-a petrecut la scurt timp după ce o furtună care a afectat partea nepaleză a masivului a provocat moartea a 24 de alpinişti străini şi ghizi nepalezi, după cum au anunţat autorităţile locale. În plus, echipe de salvare au efectuat misiuni de căutare a 85 de persoane date dispărute pe munte în urma avalanşelor. 

„Luni dimineaţă am primit mesajul că au ajuns pe vârful Mera Peak, în ciuda faptului că s-au întâlnit cu trei expediţii internaţionale care făceau cale întoarsă de pe munte. Au avut parte de vreme potrivnică încă de la început, cu avalanşe, furtuni de zăpadă, dar cred că au profitat de o fereastră de vreme mai bună. Şi şerpaşii cred că i-au ajutat pe băieţi să reuşească, pentru că ei cunosc foarte bine muntele”, a precizat Mirela Ştefănescu, soţia alpinistului Ionuţ Ştefănescu.   

Vârful Mera Peak a mai fost cucerit de români în urmă cu cinci ani. De loc tot din Piatra Neamţ, Sorin Baciu, lector-doctor la Universitatea „Alexandru Ion Cuza” Iaşi, şi soţia sa Nirvana Baciu, au ajuns pe Mera Peak pe 15 septembrie 2009.  

    

După atingerea acestui prim obiectiv, grupul de alpinişti români s-a împărţit în două. Patru membri ai expediţiei, respectiv Mihai Amarinei, Ciprian Chelariu, Ionuţ Ştefănescu şi Ştefan Teodoru pregătesc în tabăra de bază ascensiunea pe vârful Baruntse (7.162 metri), rezultat care ar fi o premieră pentru România. În acest timp, Iulian Petre şi Adrian Laza vor încerca să escaladeze vârful Island Peak (6.100 metri).

Expediţia celor şase români în Himalaya este programată să se încheie pe 14 noiembrie.  

Pe aceeaşi temă: 

Corespondenţă românească din „iadul alb” de pe Himalaya: „Suntem bine, optimişti"

Şase alpinişti din Neamţ şi Bacău încearcă o nouă premieră în Himalaya

Duce steagul de la „Cuza“ pe Everest

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite