Românii se întrec în ironii după ce un pod peste Siret s-a prăbuşit la şase luni după ce a fost inaugurat
0Dincolo de dramatismul situaţiei, podul prăbuşit în Siret la Luţca, judeţul Neamţ, după doar şase luni de la inaugurare, a ajuns subiect de bancuri şi parodii.
Podul din localitatea Luţca, judeţul Neamţ, s-a prăbuşit în apele Siretului la începutul lunii iunie 2022, în timp ce era traversat de un autocamion şi o autoutilitară, după ce fusese reabilitat acum jumătate de an, cu fonduri în valoare de aproape 2 milioane de euro.
Cazul a suscitat interes major din partea presei din ţară,
relatări despre situaţia de la Neamţ apărând şi în cea
internaţională. Au fost deschise anchete, una fiind a DNA, pentru a se stabili cauza şi eventuali vinovaţi, dar „subiectul“ a fost abordat şi altfel. Recent, în spaţiul virtual şi nu numai, a apărut un banc pe această temă.
Peste un râu se construieşte un pod. Vine Ion cu bicicleta pedalând cu spor, iar când ajunge lângă el pune frână şi se
apucă de înjurat abitir, după care zice: „Or făcut pod!“. Coboară de pe bicicletă, o ia prin apă şi ajunge pe celălalt mal. Apoi, vineVasile spre pod, călare pe cal.
Se opreşte şi el, înjură straşnic şi spune: „Or făcut pod!“. Se dă jos de pe bidiviu, îl ia de căpăstru, trece prin apă şi se aşează pe mal, lângă Ion. Soseşte la pod şi Gheorghe. Nu frânează, nu opreşte, îl traversează, dar când era la jumătatea lui acesta se prăbuşeşte şi Gheorghe moare în accident. Pe mal, Ion dă de câteva ori din cap, cugetă o vreme, apoi se uită întrebător la Vasile, şi-i zice: „Saracu'! Oare Gheorghe n-o văzut c-or făcut pod...?“.
Incidentul cu podul de la Luţca l-a inspirat pe ziaristul clujean Adrian Ardelean să scrie o parodie la
cântecelul „Podul de piatră“: „Podul de piatră s-a dărâmat, Chiar de Arsene l-a garantat. Vor face altul pe râu în jos, Pe banii noştri, c-aşa-i frumos. Podul de piatră s-a dărâmat, Treaba de c..., banii s-au luat. Nu va mai trece maşină, nici tren, C-a fost betonul cu polistiren“.
Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, era cel care, pe 13 noiembrie 2021, anunţa s-a redeschis circulaţia, deşi recepţia nu era făcută, pe podul care fusese reabilitat cu 8,3 milioane de lei, adică aproximativ 1.700.000 de euro. Podul era unul dintre cele mai mari din ţară, având o lungime de 216 metri, fiind dat în folosinţă în anul 1973.
„Avem garanţia că rezistă unei greutăţi de 340 de tone, dar niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile (...) au dus la concluzia că podul şi structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon şi a materialelor speciale, au avut un comportament normal şi acest obiectiv reabilitat de către CJNeamţ poate fi folosit în condiţii de siguranţă“, preciza Ionel Arsene, la inaugurare. Joi, 9 iunie 2022, se prăbuşea în Siret.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Primar cu cinci mandate, condamnat pentru violarea corespondenţei secrete. De ce nu poate fi demis
Cum a procedat un deputat căruia un controlor i-a cerut şpagă în tren. Reacţii pro şi contra ale internauţilor