Rolul lupilor în haită, imaginea superbă devenită viral. Ce a generat controverse aprige purtate pe reţelele sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fotografie care surprinde mai mulţi lupi mărşăluind prin zăpadă a adunat  mii de aprecieri şi comentarii de la utilizatorii reţelelor sociale. Poza preluată şi distribuită pe pagina Parcului Natural Vânători Neamţ este însoţită de explicaţii despre rolul pe care îl au exemplarele care fac parte din haită.

Reprezentanţii Parcului Natural Vânători Neamţ (PNVN) au postat recent pe Facebook o fotografie preluată de pe pagina electronică a ziarului The Guardian. Imaginea în care se văd 25 de lupi care se deplasează în şir indian prin zăpadă este însoţită de explicaţii despre rolul pe care îl îndeplinesc carnivorele din haită. 

Cei de la PNVN au făcut şi traducerea descrierii găsite în limba rusă, pe contul Andrey Matveev. Din comentarii rezultă că instantaneul este surprins în Parcul Naţional Buffalo din nordul Canadei, autorul fiind Chadden Hunter pentru documentarul Frozen Planet (Planeta Îngheţată) difuzat de BBC. 

„Primii trei lupi sunt cei mai slabi şi bolnavi. Ei imprimă ritmul de mers întregii haite. Dacă ar fi invers, ei ar rămâne în urmă şi vor pieri. În caz de ambuscadă, ei sunt primii sacrificaţi. Mergând în faţă, aceştia bătătoresc poteca prin zăpadă, pentru a economisi puterile celor din urma lor“, se arată în comentariul tradus din rusă. 

Mai departe, se spune că cei trei lupi sunt urmaţi de cinci exemplare puternice, care formează avangarda.

„În mijloc se afla averea haitei - 11 lupoaice, apoi, alţi cinci lupi care formează ariergarda. Şi ultimul, aproape izolate de haită, este conducătorul. El trebuie să-şi vadă toată haita, pentru a o controla, dirija, coordona şi a da comenzile necesare“, se mai spune în descrierea fotografiei. 

Avalanşă de comentarii şi controverse

„Poza ESTE reală, dar prezentând-o ca pe ceva normal este necinstit. Pur şi simplu astfel de situaţii sunt excepţia, nu regula. O haită de 25 de lupi este un fapt excepţional. Haita tipică este un grup familial de 5-10 exemplare, format dintr-o pereche şi puii lor, nu din mai mulţi adulţi (masculi şi femele). Nici vorbă de 11 femele reproducătoare“, susţine Florin Feneru faţă de explicaţia preluată de cei de la Parcul Vânători Neamţ. 

Imaginea postată de Parcul Natural Vânători Neamţ a strâns peste 30.000 de like-uri, a avut aproape 23.000 de distribuiri şi a stârnit o mulţime de comentarii, din cele mai diverse. 

„O haită imensă de 25 de lupi la vânătoare de bizoni la cercul polar din nordul Canadei. În mijlocul iernii, în Parcul Naţional Buffalo temperaturile oscilează la minus 40 de grade. O haită de lupi, condusă de femela alpha, înaintează prin zăpada adâncă pentru a economisi energia“, este explicaţia ce însoţeşte poza originală. Aceasta a aprins disputa comentatorilor, mai mult sau mai puţin avizaţi.

Din lista lungă a comentariilor nu lipsesc nici constatări cu iz de umor.

„Erau cândva haite de până la 7-9 lupi şi în România, dacă mai vedem câte doi împreună suntem norocoşi“.

„Singura haită aşa numeroasă din România este în Parlament... cei mai feroce prădători“.
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite