Prânz în zăpadă pentru zimbrii din Parcul Natural Vânători. „În turmă se respectă ierarhia“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și Vânători Neamț, cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.

image

Angajații Romsilva au filmat zilele acestea, în parcul Natural Vânători, un prânz în toată regula pus în scenă de zimbrii din rezervație.

Ei spun că în turma lor, este respectată cu strictețe ierarhia, mai ales când este vorba de masă.

„Zimbrilor aflați în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț li se asigură hrană suplimentară, mai ales în sezonul rece, pentru a evita conflictele acestora cu comunitățile locale. Așa cum se poate observa în imaginile filmate de colegul nostru Lică Balmoj, cei care nu respectă ierarhia sunt imediat puși la punct de exemplarele mai puternice”, spun specialiștii.

Pe perioada iernii, când hrana este limitată, specialiştii Parcului asigură supliment nutritiv în câteva locuri pe care zimbrii le cunosc. Chiar dacă animalele sunt libere, rangerii monitorizează exemplarele îndeaproape, cel puţin o dată la două zile, pentru a observa comportamentul şi zonele de deplasare.  

Ţinutul Zimbrului, sau altfel spus Bison Land, s-a clasat anul acesta pe locul 1 în topul „destinaţiilor verzi” din lume, premiul fiind acordat la Târgul Internaţional de la Berlin.

Parcul Natural Vânători-Neamţ este singurul loc din Europa unde zimbrul trăieşte în libertate, în semilibertate şi în captivitate. Arealul este situat în nordul judeţului Neamţ şi se întinde pe o suprafaţă de 30.018 hectare, din care 26.190 hectare păduri fiind unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. 

Prin proiectul derulat de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ s-a urmărit repopularea pădurilor României cu această specie legendară, iar primul pas s-a făcut pe 22 martie 2012, când în Neamţ a fost eliberat primul grup de cinci zimbri. Ulterior, an de an, au fost făcute eliberări, din aceeaşi zonă (Chitele), iar turma a crescut.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite