Portret/ Mădălina Gherghina: „Proza e o formă de exteriorizare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta a obţinut zeci de diplome la olimpiade. Scrie schiţe şi s-a remarcat la Concursul Naţional de Heraldică. Visează să devină avocat sau psiholog. Mădălina Gherghina este un copil sârguincios la şcoală, iar acest lucru o demonstrează rezultatele foarte bune la învăţătură.

Primul concurs la care a fost prezentă alături de alţi doi colegi a fost „Preuniversitaria“, în clasa a II-a, unde a obţinut locul I. Începând din clasa a IV-a, a luat parte şi la olimpiadele şcolare, prima participare fiind la cea de educaţie civică, unde a câştigat locul I la judeţ şi s-a clasat în primele 14 locuri la nivel naţional. „Toate premiile sunt un impuls pentru mine“, povesteşte adolescenta.

„Proza, portiţă în propriul univers“

A obţinut zeci de diplome şi premii în urma participărilor la olimpiadele de limba şi literatura română şi la matematică unde în anii de gimnaziu a fost în primii 10 pe judeţ. Nu numai rezultatele la olimpiadele şcolare demonstrează că Mădălina este o elevă foarte bună, ci şi notele din catalog.

Adolescenta a avut zece pe linie din clasa I şi până în prezent, când este în clasa a VIII-a. „Cheia este să fii atent în clasă după aceea nu e necesar decât să mai citeşti lecţia de două ori“, crede tânăra.

Din 2008 a creat primele schiţe, scrieri cu tentă psihologică. Până în prezent, a  redactat opt scrieri pe diverse teme precum lupta interioară între bine şi rău sau adevăr şi minciună. „Îmi place să intru în pielea unei mame atunci când scriu. Toate schiţele mele au un mesaj pozitiv şi-mi place ca cei care citesc scrierile mele să se regăsească în ele“, explică autoarea. Îşi propune ca în scurt timp să se înscrie la concursuri literare şi crede că va atinge apogeul atunci când va reuşi să scrie romane.

„Proza este un fel de portiţă care-mi permite să intru în universul meu. Pot să fac ce vreau cu personajele mele, e o formă de exteriorizare“, adaugă Mădălina. Pietreanca spune că nu şi-a propus să devină scriitoare, preferând ca acest lucru să râmână o pasiune.

S-a impus la concursul de heraldică

În 2009, pietreanca a reuşit să obţină locul I la Concursul Naţional de Heraldică. Mădălina Gherghina este atrasă de lucruri noi şi i s-a părut interesant să studieze steme şi blazoane. „Nu mi s-a părut greu, dar nu mi-am imaginat că o stemă are atât de multe simboluri. Vedeam stema ca un simplu desen şi atât“, completează Mădălina.

Pentru viitor, Mădălina este hotărâtă să-şi continue studiile la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ la profilul de socio-umane. Atunci când vine vorba despre carieră, adolescenta oscilează între avocat, designer interior sau psiholog.

Profil

Născută: 4 februarie 1995, Piatra Neamţ.
Studii: Clasa a VIII-a Şcoala „Daniela Cuciuc“.
Familie: Singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ţi-ai propus să mai scrii?
Mi-ar plăcea să evoluez şi să ajung să scriu cel puţin un roman. Schiţele mele devin tot mai lungi cu trecerea timpului, de aceea mă gândesc că aş putea să scriu o carte. Aş vrea să prezint viaţa unei copile şi aş include dramă, acţine şi ceva science fiction. Îmi place să dau frâu liber imaginaţiei.   

Mai ai şi alte pasiuni în afara celei pentru scris?
O altă formă de relaxare este cea pentru desen. Când am timp îmi place să realizez desene în creion. De cele mai multe ori desenez natură moartă sau peisaje. Desenul mă linişteşte şi mă ajută să-mi pun gândurile în ordine, dar vreau să rămână doar un hobby.

Ce-i place
Mădălina preferă să-şi petreacă timpul în aer liber, să se joace cu cei doi peruşi ai ei, dar cel mai mult îi place să citească. „Îmi place să fiu lăsată să descopăr orice singură pentru că vreau să fiu cât mai repede pe propriile picioare“, spune adolescenta. Îi face plăcere să cunoască mulţi oameni. 

Ce nu-i place
Detestă să fie stresată de cei din jur, indiferent de cine este acea persoană. „Urăsc minciuna, ipocrizia şi jocurile de scenă. Nu-mi place să las timpul să treacă fără folos“, spune Mădălina.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite