Oraşul în care 60.000 de oameni se spală din rezerva făcută în cadă. Problemele sunt cauzate de lipsa precipitaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe lângă lipsa apei la robinete, în reţele oraşului apar dese avarii. FOTO: D.S.
Pe lângă lipsa apei la robinete, în reţele oraşului apar dese avarii. FOTO: D.S.

De câteva luni, locuitorii oraşului Roman, judeţul Neamţ, sunt afectaţi de lipsa apei la robinete, şi ziua, şi noaptea. Debitul de la staţia de captare nu mai asigură necesarul.

Lipsa precipitaţiilor a făcut ca de câteva luni, furnizarea apei potabile în municipiul Roman să fie restricţionată, întrerupându-se noaptea, dar şi ziua. 

Neplăcuta situaţie e potenţată şi de avarii, plus diversele

lucrări la reţeaua de distribuţie, veche şi neperformantă. 

Până şi prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, care locuieşte în Roman, la etajul IV al unui bloc, s-a declarat exasperat de situaţie. 

La una dintre numeroase şedinţe pe tema secetei de la robinete a afirmat că s-a săturat să se spele pe dinţi cu apă din bidoane şi să facă rezerve în cadă. 

Necazurile locuitorilor din oraşul cu vreo 60.000 de suflete au început din toamna anului trecut şi s-au acutizat pe fondul lipsei de precipitaţii, în Neamţ o ploaie mai zdravănă nemaicăzând de prin octombrie. Iar zăpadă, dacă au fost 3-4 centimetri grosime în câteva zile. 

Toate acestea au dus la scăderea nivelului pânzei freatice în zona staţiei de captare de la Pildeşti - Simioneşte, de unde se alimenteayă oraşul. 

Pentru a rezova cumva problema, spre sfârşitul anului trecut s-a deviat un braţ al Moldovei spre puţurile de captare, dar soluţia nu a fost viabilă. Motivul, debitul scăzut al râului, care este

considerat a fi la un minim istoric. 

„Cei de la ApaServ (compania care furnizează apă - n.r.) trebuie să verifice în permanenţă ceea ce se

întâmplă pe partea de reţele şi să vadă ce se petrece cu debitele plecate din Modova către puţuri şi din aducţiune către reţeaua de distribuţie care alimentează Romanul. Trebuie să se ţină cont de faptul

că ne aflăm la un minim istoric al Moldovei, în jur de 6 metri cubi pe secundă , când media mulitianuală ar trebui să fie de 40-50 metri cubi pe secundă“, declara deputatul Laurenţiu Leoreanu, implicat şi el în demersurile de găsire a unei soluţii.

Câmp de infiltrare, va da rezultate?

Pe tema acestei crize au fost numeroase întruniri ale oficialităţilor judeţului cu reprezentanţii unor instituţii, măsurile de remediere căzând în sarcina firmei furnizoare, ApaServ şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ. 

Astfel, trebuie realizată o prelungire a traversei de închidere parţială a unui braţ al Moldovei, pentru suplimentarea debitului pe un canal către staţia de captare de la Pildeşti. 

S-au mai dispus lucrări de deznisipare a puţurilor existente şi realizarea unui studiu hidrogeologic pentru identificarea unei zone în care să se realizeze un „câmp de infiltrare“, în amonte de captarea de apă. 

Pe acest câmp ar urma, în funcţie de condiţiile meteorologice, să fie pompată apă din râul Moldova, în vederea suplimentării alimentării pânzei freatice de care depinde nivelul apei în puţurile de captare.

Dacă toate acestea vor fi realizate, de aici încolo ar urma să intervină Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ, cu motopompe de mare capacitate dirijându-se apa spre captare. 

Pe termen mediu se vrea o alimentare de suprafaţă, în zona microhidrocentralei de pe Moldova,

dar trebuie găsită şi finanţarea lucrării. 

Zilele trecute au apărut primele speranţe de rezolvare a penuriei de apă. Cererea companiei ApaServ

Neamţ către firma ApaVital Iaşi, de a i se aproba o anumită cantitate din conducta de la Timişeşti, a fost aprobată. 

„Cererea a fost soluţionată pozitiv, referitor la condiţiile în care vom putea livra apă la Roman. Compania Apa Vital are un debit disponibil de 3.500 până la 5.000 metri cubi pe zi“, a declarat Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al societăţii ieşene. 

O branşare pentru alimentarea Romanui ar urma să se facă la Gherăieşti, o comună din vecinătatea oraşului. Urmează a se vedea şi dacă necesarul de consum va fi asigurat. 

Municipiul Iaşi se alimentează cu apă dintr-o conductă ce traversează judeţul Neamţ, captarea fiind în

comuna Timişeşti, din pânza freatică a Ozanei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite