Neamţ: Mădălina Luca - Cunoaşte toate secretele naiului (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mădălina Luca
Mădălina Luca

Tânăra obţine locuri fruntaşe la toate concursurile de interpretare muzicală şi dă lecţii de nai copiilor care vor să afle tainele acestui instrument.

În urmă cu nouă ani, Mădălina descoperea naiul, instrument care avea să devină ulterior pasiunea vieţii sale. „Am auzit-o pe o colegă de-a mea care cânta la nai şi mi-a plăcut foarte mult cum suna. De aceea m-am înscris şi eu la cursurile pe care le preda domnul profesor Valentin Purice“, spune tânăra. Părinţii au aflat de pasiunea fiicei lor abia după ce aceasta luase primele lecţii.

Primul concurs, primul premiu
„La început nu au fost prea încântaţi de ceea ce făceam, pentru că, după părerea lor, naiul nu este un instrument pentru o fată. După ce au văzut cât de mult îmi place, s-au convins că am făcut alegerea cea mai bună şi m-au sprijinit în permanenţă“, povesteşte Mădălina.

La vârsta de zece ani, a participat la primul concurs, faza zonală a Olimpiadei de Muzică. „Prima mea competiţie a însemnat şi prima mea reuşită majoră, pentru că am obţinut locul întâi. Asta m-a motivat să merg mai departe“, îşi aminteşte cu bucurie tânăra.

Profesorii săi au fost foarte mulţumiţi de prestaţia ei şi de progresele extrem de rapide pe care le făcea. La fiecare dintre concursurile la care a luat parte, Mădălina a reuşit să ocupe un loc fruntaş. Unele dintre competiţiile cele mai importante sunt Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală şi Coregrafie „Emanuel Elenescu“ şi „Festivalul Tinereţii“. Tânăra spune că nu va renunţa pentru nimic în lume la acest instrument. „Şi naiul, la fel ca şi celelalte instrumente, are părţile lui grele, dar îmi place foarte mult ceea ce fac şi voi merge până la capăt pe drumul pe care mi l-am ales“, spune Mădălina care recunoaşte că a avut până acum şi multe dezamăgiri.

„La început nu prea au fost momente dificile, pentru că participam numai la concursuri de profil, unde era un juriu care ştia să aprecieze ceea ce fac. În momentul în care am început să particip la spectacole, au apărut şi momentele de dezamărgire. Nu toţi ştiu să aprecieze ceea ce prezinţi pe scenă, iar când nu eşti respectat te întrebi dacă mai are vreun rost să mergi mai departe“, spune Mădălina.

Ţine lecţii cu cei mici
În urmă cu puţin timp, Mădălina a fost invitată să înveţe opt copii din comuna Piatra Şoimului să cânte la nai. „Preotul din satul Neguleşti a înfiinţat aici o formaţie de copii, sunt şi profesori de chitară şi de dans, şi avea nevoie şi de cineva care să cânte la nai“, explică Mădălina.

Deşi bacalaureatul bate la uşa, fata a acceptat această propunere cu plăcere şi este acum profesoara copiilor. „Este o experienţă destul de interesantă, deşi nu ştiu dacă aş putea să fac asta toată viaţa“, încheie Mădălina.

Profil
Născută. 11 Iulie 1992, Roman.
Studii. Este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamţ.
Familie. Mai are două surori.

Întrebări şi răspunsuri
Te-ai gândit ce o să faci după ce termini liceul?
Da, voi urma Conservatorul la Bucureşti. Am luat-o pe acest drum şi sunt decisă să merg până la capăt. Nu ştiu, deocamdată, unde voi ajunge, dar merită să încerc.
Ţi-ai fixat o ţintă, un obiectiv pe care să îl atingi?
Niciodată nu mi-am planificat nimic. M-am obişnuit să las toate lucrurile să îşi urmeze cursul firesc şi voi vedea ce se va întâmpla. Va fi greu, va fi uşor, rămâne să descopăr toate astea pe parcurs şi să mă adaptez în funcţie de evenimente.

Ce-i place
„Petrec mult timp în natură. Îmi place să citesc, chiar dacă nu prea am mult timp la dispoziţie. Ador marea şi ploile de vară“, spune Mădălina.

Ce nu-i place
„Urăsc tot ceea ce ţine de snobism. Încerc totuşi ca până şi în lucrurile neplăcute să găsesc ceva plăcut“, mărturiseşte tânăra.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite