Neamţ: Litigiul de hotar cu Harghita a fost clarificat de Ministerul Administraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile nemţene au primit confirmarea oficială că limitele valabile dintre judeţe sunt cele prevăzute de actuala legislaţie

Într-o adresă remisă Consiliului Județean și Prefecturii Neamț, se precizează că delimitările administrativ teritoriale sunt cele prevăzute de lege. În acest fel sunt respectate planurile cadastrale existente în Fondul Național Geodezic din cadrul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, adică pe drumul național Cheile Bicazului - Gheorghieni, la intersectarea cu pârâul Cupaș.

M.A.I. a răspuns astfel la întrebarea adresată de autoritățile nemțene primului ministru după ce autorităţile harghitene au contestat limita administrativă dintre comuna Bicaz Chei (Neamț) și municipiul Gheorghieni (Harghita). Autoritățile din Harghita solicitaseră și reînființarea unei comisii „să analizeze legea" fapt considerat inadmisibil de către autoritățile din Neamț.

„Răspunsul confirmă ceea ce am afirmat de atâtea ori: autoritățile locale și județene - și din Neamț și din Harghita - trebuie să respecte legea. Nu suntem noi îndreptățiți să înființăm sau să participăm în comisii care să-și dea cu părerea despre actele emise de una dintre puterile statului român, indiferent că e vorba de puterea legislativă sau de cea judecătorească", a precizat Vasile Pruteanu, președintele Consiliului Județean Neamț.

În adresa semnată de Cristian Mihart, şeful Direcţiei pentru relaţiile cu Instituţiile Prefectului din cadrul M.A.I. se mai menţionează că până la o eventuală pronunțare a unei instanțe de judecată, autoritățile administrației publice trebuie să respecte respectivele delimitări și doar în interiorul lor își pot exercita atribuțiile.

„Am încredere și în Justiție și sunt convins că, pe actuala legislație - cu actele normative și anexele aferente - limita dintre cele două județe nu poate fi modificată așa după cum doresc unii", a mai spus Vasile Pruteanu.

La una dintre întîlnirile dintre autoritățile din Neamț și Harghita desfășurată în 2009 a participat și reprezentantul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară care a confirmat că delimitarea dintre cele două județe este cea confirmată de nemțeni, de legislație, de anexele și de hărțile din Fondul Național Geodezic.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite