Neamţ: Grigoruţă Oniciuc Dascălul care se dedică astronomiei (PORTRET)

0
0
Neamţ: Grigoruţă Oniciuc Dascălul care se dedică astronomiei (PORTRET)
Neamţ: Grigoruţă Oniciuc Dascălul care se dedică astronomiei (PORTRET)

Profesorul de fizică studiază corpurile cereşti de aproape 40 de ani. A realizat lunete, un minitelescop şi a pus bazele primului cerc de astronomie din Roman.

Grigoruţă Oniciuc a terminat al treilea Facultatea de Fizică de la Iaşi în anul 1986 şi, deşi îşi dorea foarte mult să lucreze în cercetare, viaţa l-a adus în învăţământ. Ca profesor de fizică şi, mai târziu, de informatică, a predat la Şcoala Numărul 3 din Roman, la Colegiul „Danubiana“, precum şi la Grupul Şcolar de Transporturi Auto din Piatra Neamţ.


Din anul 2000 a fost, timp de doi ani, directorul adjunct al Liceului Auto. „Cel care m-a investit cu încredere şi m-a ajutat să mă dezvolt este profesorul Constantin Michiu, pe care îl consider ca un tată adoptiv la Piatra Neamţ“, afirmă Grigoruţă Oniciuc.


Munca la catedră i-a adus satisfacţii şi promovări

Timp de şapte ani, acesta a lucrat la Inspectoratul Şcolar Judeaţen Neamţ ca inspector de fizică, informatică, matematică, management, resurse umane şi a deţinut şi funcţia de inspector general adjunct. „Mă bucur pentru ce am reuşit să realizez pentru că această evoluţie nu a fost stimulată de apartenenţă politică“, completează Oniciuc. În prezent este director adjunct la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ.

Pasiunea pentru astronomie a descoperit-o în 1980, când a intrat la facultate.„La acea vreme, singurele cărţi interesante erau cele de astronomie“, povesteşte profesorul de fizică. Tot atunci a construit prima lunetă astronomică, pe care a montat-o pe bloc pentru a admira, împreună cu vecinii, stelele şi planetele. În anul doi de facultate a început să frecventeze cursurile de astrofizică şi să participe la sesiuni de comunicări, unde a fost şi premiat.

„După ’84 l-am întâlnit pe profesorul Ioan Breahnă, specialist în mecanică cerească şi astronomie. Prin dumnealui am lucrat ca voluntar la Observatorul Astronomic şi la Planetariul Universităţii «Al. I. Cuza de la Iaşi»“, mai spune Oniciuc. De-a lungul timpului a cunoscut profesori şi pasionaţi în domeniu atât la Suceava, cât  şi la Bacău. Imediat după facultate, a montat cu elevii săi o piesă inedită de teatru cu extratereştri, care a fost prezentată pe postul naţional de televiziune.

Şi-a confecţionat de unul singur lunetele

Un alt proiect la care ţine mult este cea de-a doua lunetă astronomică pe care a conceput-o singur şi pentru care a fost premiat la Expoziţia de materiale didactice organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Grigoruţă Oniciuc s-a implicat şi în promovarea astronomiei prin textele pe care le-a publicat în presa locală despre acest domeniu. Pasiunea pentru studiul planetelor l-a determinat să înfiinţeze primul cerc astronomic la Roman, împreună cu Tit Tihon şi profesorul Radu Murdzek.

Profil

Născut. 13 decembrie, 1961, la Botoşani.

Studii. Urmează doctoratul în fizică.

Familie. Este căsătorit, are un băiat şi o fată

Întrebări şi răspunsuri

De ce vă atrage acest domeniu?
Astronomia este un domeniu necunoscut. Prin studiu poţi înţelege evoluţia universului şi poţi înţelege viaţa.

Va exista şi la Piatra Neamţ un observator astronomic?

De când am venit la Piatra Neamţ sper să înfiinţăm şi în acest oraş un punct de observaţii astronomice. Ştiu că mai sunt pasionaţi în oraş care m-ar ajuta în acest demers. 

Ce-i place

Grigoruţă Oniciuc joacă constant tenis de câmp cu prietenii. „Îmi place foarte mult să gătesc“, spune directorul. Printre preferinţele sale se află şi grădinăritul, precum şi colecţionarea de  filme.

Ce nu-i place

"Nu vreau să fiu cicălit şi detest să se vorbească despre mine în absenţa mea. Urăsc ipocrizia“, adaugă Oniciuc.

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri