Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO

0
Publicat:

Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.

Portocală, lângă Cabana Fântânele FOTO Ioan Panaite / Facebook
Portocală, lângă Cabana Fântânele FOTO Ioan Panaite / Facebook

Mulţi dintre pasionaţii drumeţiilor pe potecile masivului din Neamţ au parte, de câţiva ani, de întâlniri neaşteptate în zona vârfului Toaca. Le iese în cale Portocală, motanul vedetă deja, care trăieşte la aproape 2.000 de metri altitudine. S-a adaptat traiului de pe munte, deşi condiţiile nu sunt deloc prielnice.

Chiar şi vara temperaturile scăd dramatic din cauza vântului sau a ploilor. De aproximativ patru ani, pisoiul a fost văzut pe la Cabana Dochia, la Cabana Meteo de la baza vârfului Toaca şi mai ales sus, la cota 1.904 metri, astfel că lui Portocală turiştii i-au spus „Micul străjer de pe Vârful Toaca“.

Cum a ajus să vieţuiască tocmai pe cea mai înaltă creastă a masivului, lângă construcţia de beton unde-s aparatele meteorologilor, nu se ştie, dar era mereu prezent, fiind surprins şi pe cele peste 500 de trepte ale scării ce duce pe vârf, fiind imortalizat în nenumărate fotografii, alături de turişti. Nu-i deloc sperios, se lăsa luat în braţe sau mângâiat.

Pisoiul alintat, pe vârful Toaca FOTO Alina Mihaela / Facebook
Pisoiul alintat, pe vârful Toaca FOTO Alina Mihaela / Facebook

Portocală a învăţat, probabil, că are beneficii cu această atitudine, căpătând mâncare. Numai că, în acest an, motanul şi-a schimbat domiciliul, pe 17 noiembrie 2023, un meteorolog, Ioan Panaite, postând un instantaneu cu cotoiul, la mare distanţă de Toaca: „Portocală a migrat spre nord, în zona Cabanei Fântânele“, alt refugiu montan din Ceahlău.

Iar comentariile nu au întârziat să apară: „Dragul de el. A mers mult pe jos. Mai are puţin şi ajunge în Durău“; „Da, poate coboară la civilizaţie. A stat vreo 3 ani doar pe Toaca“; „Ar trebui să-i dea cineva o medalie de supravieţuitor“; „Da, o medalie făcută dintr-o felie uriaşă de salam“; „Da !Ar fi perfectă!“; Nu se coboară el aşa tare la nivelul actual al oamenilor“.

„E cam cerşetor şi nu-i pretenţios la mâncare“

Cabana Fântânele, situată la cota 1.200 metri, îşi are începuturile pe la 1640, într-un loc de unde ţâşneau de sub stânci trei izvoare, aici poposind păstori, vânători şi oamenii muntelui. Astfel, cu timpul, punctul a devenit un punct de întâlnire al celor ce umblau prin Ceahlău. În 1854, aici s-a construit o modestă casă din lemn, cu scopul de a facilita excursiile cnejilor Cantacuzini şi Sturdzeşti.

Portocală, undeva în Ceahlău FOTO Laura Ciobanu / Facebook
Portocală, undeva în Ceahlău FOTO Laura Ciobanu / Facebook

Prima cabană destinată turiştilor a fost ridicată în anul 1876, la iniţiativa subprefectului Vasilica Măcărăscu şi era construită din lemn, având două camere. Apoi, în anul 1927, cabanierul Mihai Sandu zideşte alta, tot cu două camere şi bucătărie, putând găzdui 10-12 persoane. Între 1952 şi 1958 a fost edificată una mult mai spaţioasă. Aceasta a fost reabilitată total acum patru ani.

Revenind la Portocală, pe paginile de socializare erau destule comentarii despre el: „O frumuseţe! Se vede că e vedetă. Ştie să stea la poze. Are atitudine! Portocală e o mică vedetă răsfăţată. Apare în toate pozele făcute pe Ceahlău. E mai tare decât caprele negre“.

Motanul, instantaneu la cabana de pe Toaca FOTO Cătălina Antoci / Facebook
Motanul, instantaneu la cabana de pe Toaca FOTO Cătălina Antoci / Facebook

Anca Enache, o nemţeancă împătimită de ascensiunile pe Ceahlău, declara pentru cotidianul „Adevărul“: „Se ascunde prin jnepeniş! Îşi face veacul pe-acolo. E cam grăsan, se lasă mângâiat, l-au luat turiştii în braţe. E cam cerşetor şi nu-i pretenţios la mâncare. Mănâncă orice. E şi rău, alungă caprele negre când e rost de ceva de ronţăit“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite