Tovărăşia cu urşii, chinul sătenilor din Neamţ. Peste 130 de mesaje RO-Alert, în 2023. „Dorm cu toporul la cap şi cu drujba la uşă“

0
Publicat:

„Dorm cu toporul la cap şi cu drujba la uşă“, explica plastic un localnic din Poiana Teiului (Neamț), ce înseamnă tovărăşia cu urşii. Prezenţa acestora în zone locuite este chinul sătenilor din Neamţ.

Un urs a fost împuşcat după ce a atacat un vânător FOTO Primăria Poiana Teiului
Un urs a fost împuşcat după ce a atacat un vânător FOTO Primăria Poiana Teiului

Sălbăticiunile au mai fost văzute şi-n anii din urmă, în localităţi din zona de munte fiind consemnate atacuri la animalele domestice ale oamenilor, dar în 2023 a fost atins apogeul. Prin unele comune, urșii erau prezenţi aproape cotidian, mai ales spre lăsarea serii sau noaptea, sporind starea de panică.

Dacă în arealul montan, coborârea acestora în apropierea satelor ar părea firească, deşi nu este, Moş Martin a ajuns şi prin zona de şes a judeţului Neamţ.

Primul caz cu un urs văzut într-o localitate a fost la jumătatea lui aprilie (ultimul caz fiind în octombrie 2022), iar pe parcursul acestui an trei persoane au fost atacate suferind leziuni, dar au scăpat cu viaţă.

Conform căpitanului Irina Popa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“, instituţie care emite mesajele de averizare RO ALERT, „cele mai  au fost transmise locuitorilor din comunele Poiana Teiului (21), Ceahlău (18) şi oraşul Bicaz (14). Tarcău (9), Gârcina (8), iar în municipiul Piatra Neamţ tot opt“. În total, în 2023, ISU Petrodava a transmis în tot județul Neamț peste 130 de mesaje Ro-Alert.

În reședința de județ, urşii şi-au făcut apariţia pe pârtia de schi, la vreo 100 de metri de casele şi blocurile dintr-un cartier şi în preajma unei zone intens circulată pe pietrenii ieşiţi la plimbare, pe malul lacului de acumulare „Bâtca Doamnei“, unde este baza de agrement „La caiace“. Alte apariţii au fost la ieşirea din municipiu spre Bicaz, în locul numit chiar „La ursuleţi“.

Pe fondurile cinegetice administrate de Direcţia Silvică, care totalizează 141.000 de hectare, sunt 268 de urşi, în timp ce numărul optim trebuie să fie de circa 100. Însă, numărul total din codrii judeţului ar fi de 550 - 600, aici fiind incluse şi animalele din pădurile private. S-a ajuns la această „încărcătură“ anormală, care a devenit chinul sătenilor din Neamț, pentru că, de câţiva ani, a fost interzisă vânătoarea la această specie.

„M-am trezit cu ursul pe mine. Am văzut moartea cu ochii!“

Anul acesta, în Neamţ, primul atac al unui urs la om s-a petrecut pe 3 iulie, la Gârcina, omul scăpând ca prin minune cu viaţă. „Nu ştiu de unde a venit. M-am trezit cu ursul pe mine. Am văzut moartea cu ochii. Eram cu tata la cules de hribi, dar la un moment dat ne-am despărţit. Acum e sezonul ciupercilor. Mai fac un ban“, declara, pentru cotidianul „Adevărul“, Cristi Toma.

Urşii sunt văzuţi destul de des prin zonele locuite FOTO Arhiva Adevărul
Urşii sunt văzuţi destul de des prin zonele locuite FOTO Arhiva Adevărul

La Poiana Teiului, acolo unde au fost ceie mai multe prezențe, urşi, „atmosfera“ în ceea ce privește tovărășia cu urșii era relatată pe reţelele de socializare. Iată ce posta Petrică Timariu: „În fiecare dimineaţă auzim de două, trei gospodării în care au acţionat urşii. Noaptea trecută (23/24 iulie - n.red.) au fost patru atacuri. Oamenii sunt terorizaţi“.

Elocvent era şi un scurt comentariu postat de Gheorghe Ferestaoariu: „Dorm noaptea cu toporul la cap şi drujba la uşă“.

La 5 august, un incident grav a avut loc la Poiana Teiului. Un urs rămăsese captiv într-un gard, astfel că s-a decis tranchilizarea, pentru a fi eliberat ulterior. Numai că, după ce animalul a fost adormit, acesta s-a trezit exact când un vânător s-a apropiat să taie sârmele în care era încurcat, atacând. Prezenţă de spirit a avut un coleg al celui aflat în primejdie de moarte, care a tras şi a ucis ursul.

O altă situaţie gravă este la Sanatoriul TBC Bisericani, care-i situat într-o zonă împădurită din comuna Alexandru cel Bun, unitatea sanitară devenind ţinta urşilor, vizitele acestora fiind semnalate chiar şi de două ori pe zi în curtea spitalului. De pe 20 noiembrie 2023, în comuna menţionată sălbăticiunile au fost văzute de 14 ori.

În opt cazuri au fost observaţi dând târcoale pe la tomberoanele cu deşeuri şi printre pavilioanele unităţii. Pericol este atât pentru cadrele medicale navetiste, cât şi pentru copiii care pleacă şi se întorc de şcoală. Alte exemplare au fost lângă o pensiune şi sediul primăriei. În serile de 27 şi 28 noiembrie 2023, un urs a vizitat de trei ori zona Postului de Poliţie, fiind transmisise mesaje RO-Alert. 

Primarul Ion Rotaru a declarat, după primele prezenţe din această lună ale urşilor la sanatoriu, că, de comun acord cu directorul spitalului, a decis împrejmuirea cu un gard de 3 metri înălţime a pubelelor. „Pentru protecţia cetăţenilor din comună a fost semnat un contract cu o asociaţie de vânătoare care va interveni, în situaţii similare, pentru tranchilizarea şi relocarea, în pădure, a urşilor“, a specificat edilul-șef. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite