Mercurialul şpăgilor pentru un post la Ambulanţă, dezvăluit de procurori. 11 arestaţi la Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un post la Ambulanţă  „costa“ câteva mii de euro FOTO MonitorulNeamt.ro
Un post la Ambulanţă  „costa“ câteva mii de euro FOTO MonitorulNeamt.ro

În motivarea arestărilor celor opt persoane care au dat şpagă pentru a fi angajate pe perioadă nederminată la Ambulanţa Neamţ, este precizat şi cât costa un post.

Cazul de corupţie de la Ambulanţa Neamţ ia amploare pe zi ce trece. Deja sunt 11 persoane arestate, între care directorul Dan Morenciu, de 67 de ani, numit în funcţie de doar trei luni, două asistente şefe, Luminiţa Rozonschi şi Elena Preda, plus alte opt persoane, care au dat mită 48.000 de euro, pentru a fi angajate definitiv. 

Pe 19 mai 2022, erau privaţi de libertate managerul şi

asistentele, iar pe 27 mai restul de opt, care cotizaseră pentru a fi angajaţi pe perioadă nedeterminată. Din motivarea arestărilor dispuse la Tribunalul Bacău, cei în culpă ar fi oferit bani şi în momentul când au început serviciul la Ambulanţă, în 2022, dar pe timp determinat. 

A fost dezvăluit şi mercurialul şpăgilor pentru un post: „În virtutea funcţiilor de conducere, au pretins sume în 

cuantum de 10.000 de euro de la candidaţii pentru ocuparea postului de asistent medical şi 5.000 de euro de la candidaţii pentru şofer autosanitară“. 

Tot în motivarea ultimelor arestări, instanţa a precizat că ancheta vizează şi alte persoane, între care un lider sindical, care s-ar fi ocupat şi el de colectarea mitei, dar şi o fostă directoare. În aceste condiţii, este posibil ca DNA să pună sub acuzare şi alte personaje implicate. 

Ultimii arestaţi, Cristina Dogariu, Aurel lupu, lie Butnariu, Magdalena Epanu, Petru Mihăilă, Iuliana Ciobanu, Răzvan Iftimie şi Bogdan Bălan, lucrau pe perioadă determinată la Substaţia Târgu Neamţ, ocupând posturi în 2020, în perioada pandemiei. 

„În perioada 2 - 10 mai 2022, cele opt persoane ar fi acceptat şi ulterior ar fi remis managerului

general interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ, Morenciu Dan Dorin, prin intermediul inculpatei Preda Elena, suma de 6.000 euro/persoană (în total 48.000 euro) pentru a fi declaraţi admişi la un concurs ce viza ocuparea unor posturi pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar şi sanitar auxiliar“, se arată într-un comunicat DNA. 

La momentul flagrantului, pe 18 mai 2022, asupra managerului Morenciu s-au descoperit 40.000 de euro, iar la domiciliu 75.000 de lei şi peste 51.000 de euro. La sediul Ambulanţei, la asistenta Rozonschi anchetatorii au găsit 8.500 de euro şi 13.400 de lei, o parte din suma în euro fiind ascunsă într-un pantof. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cal înjunghiat mortal în timpul unui furt. Care este sentinţa pentru făptaş

Organizaţia „Vulturul“. Securitatea a transformat jocul unor copii de 13 ani în atentat la siguranţa statului

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite