Maică de la Mănăstirea Văratec, serbată la împlinirea vârstei de 100 de ani. Comuniştii au izgonit-o, dar ea s-a întors

0
0
Venerabila măicuţă a cunoscut şi prigoana comunistă FOTO Centrul Spiritual Văratec
Venerabila măicuţă a cunoscut şi prigoana comunistă FOTO Centrul Spiritual Văratec

Obştea vestitei Mănăstiri Văratec din Neamţ a sărbătorit-o pe maica Emanuela care a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani, un astfel de eveniment fiind unic în ultima jumătate de secol.

Una dintre cele câteva sute de maici de la Mănăstirea Văratec din Neamţ a fost omagiată de obşte, la împlinirea vârstei de 100 de ani. Emanuela Rusu a fost felicitată de stareţa cunoscutului aşezământul din Munţii Stânişoarei şi de alte călugăriţe, ceremonia având loc în locuinţa în care stă cea care are un secol de existenţă. 

„Astăzi,19 noiembrie 2021, o zi binecuvântată pentru

Soborul Mănăstirii Varatic, având ocazia ca una dintre cele 350 de călugăriţe, rasofore şi surori, Scimonahia Emanuela Rusu, a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. PC Maica Stareţa Iosefina Giosanu, împreună cu preotul duhovnic şi un grup de maici, au venit la la chilia maicii să facă o rugăciune de mulţumire către Bunul Dumnezeu şi să o felicite pentru frumoasa vârstă pe care o a implinit-o“, a transmis Centrul Cultural Spiritual Văratec.

La eveniment a participat şi o delegaţie din partea lui Nicolae Năstase, primarul comunei Agapia, pe al cărei teritoriu administrativ se află mănăstirea, care a înmânat o diplomă de onoare şi un buchet de flori. 

Maica Emanuela este originară din Şipote, judetul Iaşi, intrând de tânără în obştea monahală, când avea 20 de ani. Dar a fost o victimă a unui decret al regimului comunist, 410 din 1959, care nu privea cu ochi buni viaţa monahală şi religioasă din ţară, astfel că tânăra pe atunci Emanuela a fost alungată de la mănăstire. 

Decretul menţionat a însemnat o foarte dură lovitură dată monahismului, călugări şi monahii fiind alungaţi brutal din mănăstiri. Se prevedea ca în mănăstirile de călugări să rămână numai cei care împliniseră sau depăşeau vârsta de 55 de ani, iar în aşezămintele de călugăriţe, numai cele care atinseseră sau depăşiseră 50 de ani. În urma aplicării decretului, au fost desfiinţate multe mănăstiri şi schituri. 

Dar peste ani, viitoarea maică Emanuela s-a întors la Văratec, fiind nelipsită de la slujbe, unde se ruga, postea şi povăţuia pelerinii. 

„În singuratatea ei, la chilie a avut meritul de a primi schima cea mare şi singura îndeletnicire erau rugăciunea şi canonul. Este o mare bucurie pentru mănăstirea noastră, pentru faptul că un astfel de eveniment nu a mai avut loc în ultimii 50 de ani. Maica Emanuela se bucură că a ajuns la această venerabila vârstă (...)“, mai arată reprezentanţii Centrului Cultural Spiritual Văratec. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Voluntarul crescut în orfelinate care acum ajută mii de copii şi tineri să meargă gratuit la stomatolog

Doar amintiri şi rugăciuni, la un an de la incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ. „Închid ochii şi te văd ultima oară. Eşti neputincios în faţa focului“

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri