Lider sindical al poliţiştilor, anchetat pentru „inducerea unei stări de temere în mod nefondat“. Ce a postat pe Facebook: „Manageria salvează Poliţia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Cănărău îşi desfăşoară activitatea în cadrul Poliţiei Roman FOTO Dan Sofronia
Ioan Cănărău îşi desfăşoară activitatea în cadrul Poliţiei Roman FOTO Dan Sofronia

Lui Ioan Cănărău, vicepreşedinte al Sindicatului Europol, i se impută că a publicat un mesaj neadecvat pe contul personal de Facebook.

În contextul situaţiei generate de epidemia de coronavirus şi instituirea stării de urgenţă în România, un agent principal de la Poliţia Roman a ajuns în postura de a fi cercetat de superiori pentru o opinie exprimată pe Faceboook. 

Este vorba despre Ioan Cănărău, liderul din judeţul Neamţ al

Europol şi vicepreşedinte la nivel naţional, care a scris despre modul cum sunt organizate acţiunile pentru combaterea răspândirii covirusului în municipiul Roman. 

Au fost două postări pe Facebook, una pe contul personal şi una pe cel al Europol Neamţ, ambele pe 27 martie, la aceeaşi oră, 10.41. 

Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ a anunţat că utilizatorul contului Sindicatului Europol Neamţ va fi cercetat deoarece mesajul „induce o stare de temere în mod nefondat“. 

Iată ce a distribuit Ioan Cănărău sub titlul „Manageria salveaza Poliţia!“: 

„Cum ziceam, şefilor, nu numai din poliţie, nu le pasă nici cât negru sub unghii de vieţile poliţiştilor şi implicit ale cetăţenilor plătitori de salarii de excelenţă. Prin «grija» lor în Municipiul Roman, din judeţul Neamţ, patrulează pe străzi o singură patrulă de poliţie de ordine publică, ce trebuie să gestioneze toate intervenţiile. Iniţial fuseseră două patrule, poliţist, jandarm, militar. Jandarmii şi militarii au fost retraşi. Minţile luminate au decis că o singură patrulă e de-ajuns. Managerii n-au nevoie de mănuşi, combinezoane, etc. Sunt protejati de multe uşi de termopan, de nepăsare, de laşitate, de egoism. Aude cineva, vede cineva? IGPR-ul a primit în dotare ochelari pentru cai, măşti de sudură, etc“. 

„Adevărul“ a încercat să-l contacteze pe liderul de sindicat, dar acesta nu a răspuns apelului telefonic pentru a comenta cele anunţate de Poliţia Neamţ. Totuşi, acesta a declarat pentru cotidianul Monitorul că, deocamdată, nu doreşte să facă nicio precizare atât timp cât nu s-a pomenit vreun nume.

„Legislaţia incidentă din România sancţionează dezinformarea opiniei publice prin distribuirea ştilor false“

La cele scrise de Ioan Cănărău în postarea sa, Poliţia Neamţ a transmis un comunicat în care se arată că la data respectivă „situaţia“ în oraşul Roman era alta, făcând referire şi la faptul că dezinformarea

opiniei publice prin distribuirea ştilor false este pedepsită. 

„Prin mesajul publicat utilizatorul contului de socializare susţinea că, în contextul pandemiei, pe raza Romanului acţionează un singur echipaj de poliţie, mesaj ce induce o stare de temere în mod

nefondat“, se precizează în comunicatul cu titlul „Punct de vedere pentru corecta informare a cetăţenilor“. 

Se mai spune că activităţile desfăşurate pentru punerea în aplicare a măsurilor privind restricţionarea circulaţiei conform prevederilor Ordonanţei Militare nr. 3 din 24 martie 2020 nu împiedică intervenţia în timp util a echipajelor de poliţie angrenate pentru impunerea normelor legale instituite pe perioada stării de urgenţă la sesizările semnalate de cetăţeni prin 112. 

În informarea remisă presei se mai preciza că la ora publicării „articolului“, la Roman acţionau echipe mixte formate din 15 poliţişti de la ordine publică, investigaţii criminale şi rutier, patru poliţişti locali, doi

militari şi şapte jandarmi. 

Alţi doi poliţişti rutieri şi doi jandarmi asigurau desfăşurarea misiunilor de însoţire a persoanelor către localităţile de carantină sau izolare şi de escortă a unor convoaie de autovehicule care tranzitau judeţul Neamţ. 

Comunicatul se încheie astfel: „Ne delimităm de informaţiile regăsite în această postare întrucât sunt generatoare de panică în rândul cetăţenilor. De asemenea, în urma apariţiei acestui articol, prin Biroul de Control Intern din cadrul IPJ Neamţ au fost dispuse verificări de specialitate. Legislaţia incidentă în România sancţionează dezinformarea opiniei publice prin distribuirea ştilor false“.

„De ziua poliţiştilor, managerii incompetenţi i-au trimis din nou la moarte“

Înainte de postarea care a stârnit reacţia conducerii Poliţiei Neamţ, Ioan Cănărău a mai avut câteva în care îşi arăta îngrijorarea faţă de riscurile la care se expun poliţiştii în misiunile pentru verificarea

respecării normelor ordonanţelor militare. 

Asta pentru că nu ar exista o minimă protecţie a cadrelor de pe stradă, care nu prea au măşti, mănuşi, combinezoane de protecţie şi, ca şi în alte rânduri, ar fi „carne de tun“: 

„Efectiv am fost îngroziţi de imaginile care au apărut pe reţelele de socializare, referitoare la raziile care s-au făcut în prima noapte, din care era clar că poliţiştii ieşiţi la misiune erau expuşi riscurilor de îmbolnăvire. Cu o simplă măscuţă pe faţă, fără mănuşi, fără combinezoane de protecţie, poliţiştii au verificat zeci de maşini“.

Poliţistul era de părere că, dacă raziile stradale se vor face la fel, ar putea apărea şi în rândul cadrelor primele victime de infectaţi cu Covid 19, care ar putea duce  la apariţia unui efect de domino, prin care ar putea fi paralizată  activitatea Poliţiei. 

Alte „rânduri“ erau adresate ministrului Marcel Vela, secretarului de stat Bogdan Despescu, 

secretarului de stat Raed Arafat, prefecţilor, inspectorului general Liviu Vasilescu, şefi de inspectorate de poliţie şi jandarmi. 

„De ziua poliţiştilor, managerii incompetenţi i-au trimis din nou la moarte. Nimeni dintre cei care au greşit nu vor răspunde niciodată pentru acţiunile lor criminale, că aşa-i obiceiul în minister, obicei devenit lege, pentru unii. Vă rugăm, de fapt, vă implorăm, nu-i mai trataţi pe poliţişti ca pe nişte cifre în statistici! Instruiţi-i aşa cum ar trebui să fiţi dumneavoastră instruiţi dacă aţi face parte din dispozitivele de control.

Fiţi mai responsabili şi abandonaţi practicile miliţianiste (acţiuni, raportări, comparaţii etc), care n-au făcut altceva decât să distrugă Poliţia Română. (...) Trăim vremuri grele. Şi sacrificiile dumneavoastră

sunt necesare. Dragostea pentru funcţii ar trebui canalizată către semenii dumneavoastră. Aveţi o obligaţie supremă, să-i protejaţi pe poliţişti! Nu vă transformaţi în criminali!“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite