Istoria muntenilor, într-un muzeu etnografic la poale de Ceahlău. Casă şi ateliere tradiţionale reconstruite la Grinţieş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociaţie culturală a iniţiat construirea unui muzeu etnografic şi a unor ateliere de fierărie şi cărăuşie în comuna Grinţieş. Astfel, vor fi readuse în actualitate preocupările localnicilor de la început de secol XX.

La iniţiativa asociaţiei culturale „Pro Grinţieş”, coordonată de profesorul doctor în istorie Daniel Dieaconu, în comună se derulează proiectul construirii unui nou muzeu etnografic, care va înlocui muzeul vechi ce funcţiona într-o casă retrocedată. Demersul are în vedere crearea unui adevărat complex muzeistic concentrat pe istoria şi etnografia locurilor.

Prin efortul gospodarilor şi cu sprijinul unor firme şi a autorităţilor locale,   construcţia a fost ridicată folosindu-se cât mai mult lemn vechi obţinut din case bătrâneşti, sau din stânele de pe dealuri. Muzeul a fost acoperit cu draniţă înflorată la vârf, folosindu-se mai bine de 10.000 de draniţe, iar casa recreează atmosfera de început de secol XX.

image

„Este casa unor ţărani înstăriţi, a unui învăţător sau chiar popă de dinainte de război. Noi n-aveam o casă aşa mare în acele vremuri...”, a declarat profesorul Aftanase Borşuc.

Caracterul de muzeu este întregit de exponatele adunate din gospodăriile de pe Valea Muntelui.  

„Podul muzeului adăposteşte numeroase fotografii pe panouri aşezate pe interiorul acoperişului şi toate cele necesare ciobănitului: budace, bărbânţe, linguri şi linguroaie, bote ciobăneşti, cântare, etc”, a menţionat Daniel Dieaconu.

Atelier de fierărie sub ochii vizitatorilor

După ridicarea casei, în acest an s-au început lucrările la o serie de clădiri care vor completa ansamblul muzeal. 

„S-a început deja construcţia unor anexe lângă muzeu: o clădire care va adăposti un atelier funcţional de fierărie, deja s-au achiziţionat foalele, tocila şi nicovala. Un atelier de tâmplărie cu banc de lucru, coarbe şi alte unelte vechi folosite şi de dulgheri, dar şi de plutaşi. Aici se va putea lucra cu scule tradiţionale, din când în când câte un meseriaş al satului făcând <demonstraţie>”, a mai precizat profesorul Dieaconu. 

În cadrul anexelor va fi şi un spaţiu dedicat cărăuşiei, unde vor fi expuse elemente tardiţionale (căruţă, docar, tânjale), şi o bucătărie de vară tipică cu blidar. În construcţie este şi un scrânciob rotativ, aşa cum se făcea în satele din zonă la sărbătoarea de Paşte.

Atunci când lucrările vor fi încheiate, muzeul va găzdui periodic expoziţii, prima dintre ele fiind una de fotografie geografică din munţii Neamţului, iar cea de a doua cu desene realizate de Traian Stanciu pentru legendele Ceahlăului. 

De sărbătorile de iarnă, la muzeu vor fi primite de către gospodarul satului (primarul), bandele de urşi, Bujorii, Cerbul, Capra şi celelalte obiceiuri din zonă.  

image
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite