Ionel Arsene, preşedintele suspendat al CJ Neamţ, trimis în judecată. Magistraţii i-au prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare preventivă

0
0
Ionel Arsene
Ionel Arsene

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Bacău au finalizat urmărirea penală împotriva şefului CJ Neamţ într-un dosar de corupţie ce vizează două infracţiuni de trafic de influenţă.

UPDATE: Judecătorii de la Tribunalul Neamţ au decis astăzi, 22 februarie, să prelungească cu 30 de zile mandatul de arestare preventivă al lui Ionel Arsene, preşedintele suspendat al CJ Neamţ. Decizia nu este defintivă, ea putând fi atacată în termen de 48 de ore la Curtea de Apel Bacău. Dacă instanţa superioară nu va menţine hotărârea de astăzi a magistraţilor de la Tribunalul Neamţ, Arsene ar putea părăsi arestul pe 27 februarie.

Ionel Arsene se află în Arestul IPJ Neamţ din 29 ianuarie 2018, în urma deciziei luate de Curtea de Apel Bacău care a acceptat cererea procurorilor DNA.

...

Ionel Arsene, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Neamţ, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Bacău. Dosarul în care şeful CJ şi al PSD Neamţ este acuzat de trafic de influenţă a fost înregistrat miercuri, 21 februarie, la Tribunalul Neamţ.

Arsene este acuzat de DNA Bacău de trafic de influenţă pentru fapte care s-ar fi petrecut în anul 2013, în perioada în care era deputat, şi care au fost denunţate de Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, în vara anului 2017.

„În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală”, conform procurorilor DNA.

Anchetatorii au conexat la dosar şi o altă cauză în care Arsene a fost urmărit penal tot pentru trafic de influenţă. Faptele din această cauză vizează anul 2015, tot într-o perioadă în care inculpatul era parlamentar:

„La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeaşi calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administraţia Naţională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administraţiile bazinale. În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel şi-a exercitat influenţa asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menţionate, demersuri rămase însă fără rezultat”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA Bacău.

În prezent, Ionel Arsene este în arest preventiv pentru 30 de zile după decizia Curţii de Apel Bacău luată pe 29 ianuarie a.c. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a anulat hotărârea primei instanţe, Tribunalul Bacău, care a dispus iniţial ca şeful CJ Neamţ să fie pus sub control judiciar şi a acceptat cererea DNA. 

După trimiterea în judecată a dosarului, Tribunalul Neamţ va stabili dacă îl vor menţine pe Ionel Arsene în arest pentru încă 30 de zile, la o eventuală cerere a procurorilor anticorupţie. La aceeaşi instanţă din Piatra Neamţ se va derula şi procesul. Cauza urmează să intre în Cameră preliminară, iar în cel mult două luni, va începe procesul cu audieri de martori şi administrări de probe pentru a stabili vinovăţia sau nevinovăţia inculpatului.

De menţionat că după încarcerarea în Arestul IPJ Neamţ, Ionel Arsene a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, în această perioadă funcţia fiind deţinută de vicepreşedintele Ion Asaftei (ALDE).  

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite