FOTO Premieră românească în Himalaya, în condiţii dramatice. Un singur alpinist din grup a ajuns pe vârful Baruntse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Ştefănescu a dus tricolorul pe Baruntse (7162 metri), unul din cele mai tehnice vârfuri din Himalaya
Ionuţ Ştefănescu a dus tricolorul pe Baruntse (7162 metri), unul din cele mai tehnice vârfuri din Himalaya

Expediţia celor şase români plecaţi din Piatra Neamţ s-a încheiat cu bine. Cele trei vârfuri din partea nepaleză a masivului au fost escaladate, însă trei alpinişti nu au reuşit să se bucure decât parţial de succes.

Cei şase alpinişti plecaţi pe 12 octombrie din Piatra Neamţ au încheiat expediţia din Himalaya. Ionuţ Ştefănescu, Ciprian Chelariu, Marin Amarinei, Adrian Laza, Iulian Petre (din Neamţ) şi Ştefan Teodoru (Bacău) şi-au propus să urce mai întâi pe vârful Mera Peak (6 476 m), alte două obiective fiind vârfurile Island Peak (6.189 m)  şi Baruntse (7 162 m), acesta din urmă necucerit de vreun român.

Debutul expediţiei a fost însă nefavorabil, din cauza condiţiilor meteo românii fiind blocaţi trei zile în Kathmandu (capitala Nepalului), astfel încât au decolat spre Lukla pe 16 octombrie.

„Din nefericire, după prima zi, Ştefan Teodoru a suferit probleme grave de sănătate specifice aclimatizarii (adaptarii organismului la altitudine) şi singura variantă a fost să se retragă din traseu şi, deoarece problemele nu s-au diminuat, a trebuit să se întoarcă în România”, a precizat Ionuţ Ştefănescu.

În formula de cinci, pe 24 octombrie, românii au ajuns pe Mera Peak, vârf care nu mai fusese urcat de două săptămâni din cauza zăpezii proaspăt ninse.

„Temperatura a fost scăzută, în jur de  - 30, - 32 grade şi, în urma ascensiunii, Ciprian a suferit probleme serioase la degetele de la picioare şi a fost nevoit alături de Marin să-şi întrerupă expediţia din tabăra de bază a lui Baruntse”, a mai povestit la întoarcere Ştefănescu. Cei doi colegi s-au întors în ţară, iar acum s-au recuperat bine după problemele de sănătate de pe masiv.

Aşa cum era planul inţial, Adrian Laza şi Iulian Petre au pornit spre ascensiunea vârfului Island Peak, performanţă pe care au relizat-o pe data de 30 octombrie. În acest timp, Ionuţ Ştefănescu a avut trei tentative de a urca pe Baruntse, a treia încercare fiind şi reuşită, pe 5 noiembrie, împreună cu doi şerpaşi nepalezi, Peme Sherpa şi Chang Bao şi de o altă echipă austriaco-nepaleză.  

„Rata de success din acest sezon a fost extrem de scazută, în afara noastră doar alte două echipe (britanică şi elveţiană) ajungând pe vârf pe 4 octombrie, din cele peste 15 care au încercat”, a mai relatat Ionuţ Ştefănescu.

Pe aceeaşi temă:

Şase români, singurii alpinişti din lume care au răzbit în iadul alb din Himalaya şi au cucerit un vârf imposibil

Corespondenţă românească din „iadul alb” de pe Himalaya: „Suntem bine, optimişti"

Şase alpinişti din Neamţ şi Bacău încearcă o nouă premieră în Himalaya

Duce steagul de la „Cuza“ pe Everest

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite