FOTO De unde ne cumpărăm brazii de Crăciun, la Piatra Neamţ, şi care sunt preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai bogată ofertă de brazi din Piatra Neamţ este în zona Pieţei Centrale. Preţurile brazilor naturali ajung să depăşească chiar şi pe cele ale brazilor artificiali din magazine.

Sute de brazi sunt scoşi la vânzare de la începutul acestei săptămâni în faţa Pieţei  Centrale din oraş. Acest timp de comerţ se desfăşoară încă timp, câtă vreme preţurile sunt considerate de mulţi dintre cei interesaţi, prohibitive. „100 de lei pentru un brad e cam mult pentru veniturile mele de pensionar. Aştept să văd dacă nu mai scad din preţuri”, spune Vasile Bârliba, un client momit de comercianţi cu un brad alb expus pe platforma pieţei. 

În cazul brazilor autohtoni preţurile medii ale pomilor pornesc de la 50 de lei şi ajung şi până la 250-300 de lei.    

„Sunt brazi româneşti, de-ai noştri, aduşi de la Dămuc. Se vede după cât de gros de trunchiul că mulţi sunt vârfuri de brad. Nimeni nu ştie câtă muncă e să te urci până sus, să tai vârfurile”, spune unul din comercianţii care îşi laudă marfa.

Cei cu dare de mână, e drept mult mai puţini, care caută brazi bogat împodobiţi şi bine proporţionaţi de sus şi până jos, au de unde alege, dar trebuie să bage adânc mâna în portofel. Într-un sector sunt expuşi în suporturi brazi la preţuri care te iau cu ameţeală: cel mai „ieftin” e 400 de lei, dar sunt şi de 500 de lei, iar aici negocierea se face din 50 în 50 de lei.

Comercianţii se feresc să spună de unde i-au procurat, dar „concurenţa” îi dă de gol. „Sunt aduşi din depozite de la Bucureşti, brazi de import domnule”, explică unul din vânzători.

  

La intrarea în zona pieţei, la fel de bogată e oferta de coroniţe din crenguţe la 10-15 lei bucata, cele ornate, sau 5-8 lei cele simple. O altă variantă disponibilă sunt mini-brazii confecţionaţi din crenguţe naturale, la 25 de lei bucata.

Direcţia Silvică vinde brazi mult mai ieftini

Direcţia Silvică Neamţ oferă în acest an prin ocoalele silvice de la Gârcina şi de la Pipirig şi prin centrul de fructe de pădure de la Piatra Neamţ, 1.700 de brăduţi, la preţuri accesibile, între 20 şi 30 de lei. Acestora li se vor adăuga circa 1.000 de brazi rezultaţi în urma confiscărilor, aşa cum s-a întâmplat aproape în fiecare an înainte de Crăciun.

Cei mai scumpi brazi puşi în vânzare de silvicultorii nemţeni sunt sunt cei la ghiveci, în total fiind scoşi la vânzare anul acesta 400 de astfel de pomi, la preţuri cuprinse între 60 şi 70 de lei.   

Brazi la ghiveci de la pepiniera Ocolului Silvic Gârcina FOTO: Adevărul

image

Bradul artificial, preţ bun, dar fără farmec

Pentru cei care vor să renunţe la tradiţia brazilor naturali, în magazinele din oraş se găseşte o varietate de brazi artificali cu preţuri care pornesc tot de la 50 de lei, ca şi pomii cei mai ieftini din piaţă. E adevărat că brăduţii din material plastic la acest preţ sunt foarte mici, însă preţurile par rezonabile şi pentru un produs care imită pinul (100 de lei) la 1,80 metri. 

Cum şi în acest domeniu gama s-a diversificat, au apărut în comerţ brazi în mărime naturală (2,2 metri) la preţuri de până în 300 de lei.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite