Filiera „Băieţi deştepţi“: prejudiciu de aproape un milion de euro cu fonduri europene. Zeci de percheziţii

0
Publicat:

Zeci de percheziţii în Neamţ şi în ţară au fost efectuate de anchetatori la persoane băbuite că au obţinut ilegal bani publici. Aşa-zişii „băieţi deştepţi“ ar fi cauzat un prejudiciu de circa un milion de euro.

Descinderi au avut loc în mai multe județe FOTO Arhiva Adevărul
Descinderi au avut loc în mai multe județe FOTO Arhiva Adevărul

În dimineaţa zilei de astăzi, 24 octombrie 2023, poliţiştii au efectuat aproximativ 50 de descinderi în judeţele Neamţ, Bistriţa Năsăud, Bihor, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Timiş, Mureş, Giurgiu, Dâmboviţa şi în municipiul Bucureşti, în vizor fiind indivizi care au constituit unui grup infracţional organizat.

„Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, pun în executare 46 de mandate de percheziţie domiciliară, la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi obţinerea ilegală de fonduri“, a transmis Poliţia Neamţ.

Din cercetări a reieşit faptul că, începând cu luna ianuarie a anului 2020, prin intermediul a 23 de societăţi comerciale, suspecţii ar fi solicitat fonduri publice printr-un program, prezentând date şi documente false. Prejudiciul cauzat este de 4.086.000 de lei, adică peste 800.000 de euro. Ar fi vorba despre bani din programul Start-up Nations.

Acesta este destinat antreprenorilor, având rolul de a încuraja şi stimula înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de muncă, inserţia pe piaţa muncii a persoanelor defavorizate, şomerilor, absolvenţilor, creşterea investiţiilor în tehnologii inovative, etc.

Un caz care-i vizează pe alţi băieţi deştepţi ieşea la iveală pe 26 septembrie 2023, când au avut loc percheziţii într-un dosar ce priveşte săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals informatic, două persoane din Târgu Neamţ fiind arestate.

„O societate ar fi indus în eroare mai mulţi operatori (...), prin raportarea ca fiind reciclate în numele acestora, a unor cantităţi de deşeuri de ambalaje folosind mai multe înscrisuri care atestau achiziţia deşeurilor de la persoane fizice şi juridice, cu scopul încasării contravalorii unor servicii de colectare şi reciclare neprestate“, se arata într-un comunicat al Parchetului Neamţ.

Cercetările au stabilit că, urmare a numeroaselor escrocherii cu deşeuri, Administraţia Fondului pentru Mediu a fost indusă în eroare cu privire la îndeplinirea obiectivelor anuale de reciclare. Acest lucru a avut drept consecinţă sustragerea de la plata penalităţilor datorate, generând un prejudiciu estimat la aproximativ 32 de milioane de lei, adică 6,4 milioane de euro.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite