Felonul Sfântului Ioan Gură de Aur, cel mai vechi veştmânt liturgic din ţară. Cum a ajuns în România

0
Publicat:

În judeţul Neamţ, la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului se păstrază un extrem de valoros obiect de cult, felonul Sfântului Ioan Gură de Aur, cel mai vechi veştmânt liturgic din România.

Felonul a fost dăruit unui domn moldovean FOTO Arhiepiscopia Romanului
Felonul a fost dăruit unui domn moldovean FOTO Arhiepiscopia Romanului

Preot dr. Florin Ţuscanu, fost protopop în Roman, oraşul aflat la confluenţa Moldovei cu Siretul, a dat detalii despre această „comoară“, care a ajuns pe meleaguri moldovene acum mai bine de şase secole. Era un dar trimis domnului Ştefan cel Bătrân (1394-1399).

Renumit cercetător al documentelor din diverse arhive istorice şi bisericeşti, Țuscanu spune despre obiectul de cult aflat în tezaurul eparhial de la Roman că, în prezent, este considerat a fi cel mai valoros din colecţie.

Prima menţiune documentară referitoare la acest felon datează din anul 1653, când patriarhul Macarie al Antiohiei a vizitat Moldova şi a poposit o vreme la episcopia din actualul oraş din judeţul Neamţ.

Obiectul de cult a ajuns în Moldova prin anii 1390 FOTO Arhiepiscopia Romanului
Obiectul de cult a ajuns în Moldova prin anii 1390 FOTO Arhiepiscopia Romanului

Ierarhul din Antiohia (important centru al creştinismului timpuriu situat pe malul Mediteranei, acum oraş în Turcia), care s-a întâlnit cu noul domn Gheorghe Ştefan, era însoţit de arhidiaconul Paul de Alep, vestit cronicar medieval, care avea să consemneze despre ceea ce a văzut în timpul şederii la Roman şi aspecte din viaţa bisericească. „Patriarhul se văzu silit a merge la Beiu (domn) la poliţia Roman, care este şi ea o reşedinţă domnească şi pe care patriarhul nu o văzuse. Ne-am întâlnit cu el (cu domnul) şi i-am dat patru daruri, anume: o pereche de perne brodate, o sticluţă de mir, un covor şi două feluri de săpun (...). După liturghia sărbătorii Sf. Mihail (8 noiembrie), Beiul (domnul) a dat domnului nostru patriarh un ospăţ“, citează Florin Ţuscanu.

La Roman, patriarhul Macarie a fost oaspete timp de aproximativ trei săptămâni, iar în ziua de 13 noiembrie a nului 1653, la sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, se afla la Catedrala Episcopală. Paul de Alep dă unele amănunte inedite în legătură cu ceremonia religioasă săvârşită în acea zi la Catedrala Episcopală, unde se aduna foarte mult popor.

„Episcopul (Anastasie al Romanului, 1644-1658 n.n.) a fost înveşmântat în felonul lui Ioan Hroistostomul, precum se ţine obicei în toţi anii. Acest veştmânt a fost trimis în dar, de către un patriarh de Constantinopol lui Ştefan cel Bătrân (domn între 1394-1399 n.n.), care îl dete, ca ereditate, zisei Episcopii, pentru a fi păstrat în marea mănăstire a Paraschevei“, mai arată preotul romaşcan despre acest vechi veștmânt liturgic.

Incinta Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului FOTO Facebook
Incinta Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului FOTO Facebook

Pentru râvna în cercetarea de vechi hrisoave domneşti şi bisericeşti, precum şi pentru multele cărţi și studii publicate, Florin Ţuşcanu, cu doctorate în istorie şi filosofie, a fost decorat de patriarhul Daniel cu Ordinul „Sfinţii Împărati Constantin şi Elena“ şi crucea pectorală cu Gramata Patriarhală. Ceremonia a avut loc în septembrie 2023 la Bălţi, în Republica Moldova.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite