Evaluare Naţională 2016. Reacţii din Neamţ la subiectele de la prima probă: "Mă aşteptam la o fabulă, sau la un basm, nu la genul liric"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii Şcolii numărul 3  din Piatra Neamţ consideră că subiectele pe care le-au avut de rezolvat la Evaluare Naţională 2016 au fost accesibile şi speră să obţină note bune la tezele susţinute luni, 27 iunie. La proba de limba şi literatura română au avut de rezolvat mai multe cerinţe legate de poezia „Salcâmi” de A.E. Baconsky, dar şi de făcut o compunere despre o întâmplare dintr-o staţiune.

Evaluare Naţională 2016

4107 candidaţi din judeţul Neamţ susţină cele două probe scrise ale Evaluării Naţionale 2016, respectiv 27 iunie – proba scrisă la limba şi literatura română; 29 iunie – proba scrisă la matematică. 

Numărul elevilor care ar fi intrat în examen era mai mare, dacă 343 de copii ar fi reuşit să promoveze clasa a VIII-a şi nu ar fi fost declaraţi corigenţi sau repetenţi. De asemenea, alţi 65 de elevi nu s-au înscris pentru a trece prin sesiunea din această vară de Evaluare Naţională.

Lucrările scrise la limba şi literatura română şi la matematică vor fi corectate în două centre de evaluare, ambele în Piatra-Neamţ – Şcoala Gimnazială nr. 2 şi Şcoala Gimnazială nr. 5.

Evaluare Naţională 2016

Primii elevi care au ieşit din sala de examen s-au arătat optimişti asupra rezultatului pe care îl vor obţine la proba de limba şi literature română. Cu toate acestea, ei au recunoscut că au fost surprinşi de subiectul de la punctul 1 şi că se aştepau la alte genuri literare.  

 „Mă aşteptam la o fabulă, sau un basm, ori la baladă, dar nu la genul liric”, au declarat la ieşirea din examen doi elevi, colegi la Şcoala generală nr. 3 din Piatra Neamţ.

EVALUARE NAŢIONALA 2016  

Majoritatea elevilor care au ieşit din examen s-au declarat încrezători că vor obţine o notă mare, dar niciunul nu a avut curajul să spună că se aşteaptă la calificativul maxim. Părinţii sau bunicii care i-au aşteptat pe copii să iasă din examen au avut emoţii mult mai mari.

„Am emoţii de nici nu pot să vorbesc. Cred că va lua o notă bună, pentru că  e un copil bun”, a spus bunicul unei eleve care a susţinut luni, 27 iunie, prima proba la Evaluare Naţională 2016 la Şcoala generală nr. 3 din Piatra Neamţ.

Evaluare Naţională 2016

Absolvenţii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat  la Evaluarea Naţională 2016 mai multe cerinţe privind poezia „Salcâmi” de A.E. Baconsky, printre acestea având şi de demonstrat că aparţine genului liric.Aceştia au avut şi de făcut o compunere, reală sau imaginară, privind o întâmplare dintr-o staţiune.

Un text din Adevărul, scris de Andreea Marinaş, "Grădina pierdută a Edenului: locul în care ajungi doar cu elicopterul", este principalul subiect pe care l-au avut de tratat elevii.

image
image

Evaluare Naţională 2016

Afişarea rezultatelor iniţiale se va face pe data de 1 iulie, până la ora 16:00. Eventualele contestaţii pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise, iar supravegherea copiilor este asigurată, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba. Elevii au la dispoziţie 120 de minute pentru rezolvarea testelor.

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă. „Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă”, anunţă oficialii Ministerului Educaţiei.

În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Evaluare Naţională 2016

Candidaţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete . De asemenea, nu au voie să aibă asupra lor manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate sau ciorne sau care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„În vederea semnalării eventualelor disfuncţionalităţi apărute în derularea acestui examen, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia publicului, începând de luni, 27 iunie, linia TEL VERDE 0800801100 (număr de telefon apelabil gratuit). Linia telefonică  va fi disponibilă zilnic, între orele 8-17. De asemenea, poate fi utilizată în acelaşi scop şi adresa de email examene@edu.gov.ro”, arată oficialii Ministerului Educaţiei.

Calendar Evaluarea Naţională 2016

27 iunie 2016 – Limba şi literatura română

28 iunie 2016 – Limba şi Literatura maternă

29 iunie 2016 – Matematică

1 iulie 2016 – Afişarea primelor rezultate, până la ora 16:00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00 – 20:00

2-4 iulie 2016 – Rezolvarea contestaţiilor

5 iulie 2016 – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Repartizarea computerizată şi înscrierea la liceu

În perioada 8-12 iulie, absolvenţii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere şi tot în această perioadă fişele vor fi introdse în baza de date computerizată. Pe 20 iulie, unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ/municipiul Bucureşti. Tot în aceeaşi zi, şi liceele vor afişa  lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate. Candidaţii vor putea depune dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi în perioada 21 - 29 iulie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite