Delicatese tradiționale moldoveneşti. Ce sunt jântuitul și năcreala, sau dresala

0
0

Jântuitul și năcreala (sau dresala) sunt delicatese moldoveneşti cum altele nu-s prin alte locuri, aceste reţete fiind preparate din timpuri străvechi prin zona Neamţului şi a Bucovinei. Ele sunt nişte ciorbe tradiţionale şi nu necesită mare efort în a le găti.

Pe la festivaluri, mâncărurile la ceaun sunt la mare căutare FOTO Asociația Ținutul Zimbrului
Pe la festivaluri, mâncărurile la ceaun sunt la mare căutare FOTO Asociația Ținutul Zimbrului

În România, fiecare regiune se „laudă“ cu preparate culinare care mai de care mai deosebite, lucru atestat deja prin aprecierile primite la diverse târguri gastronomice de mai mică sau mai mare amploare, la festivaluri, ori de turiştii ce ajung la pensiuni, pentru un sejur de câteva zile, unde vor să mănânce ceva tradiţional.

Prin zona Moldovei, Neamţul are tradiţie în creşterea animalelor, mai ales a oilor, astfel că diverse preparate, care au la bază produse obţinute din lapte, s-au păstrat din vechime, fiind foarte căutate, iar gătirea lor continuă şi în prezent prin gospodăriile din mediul rural şi pensiuni.

Una dintre reţetele de ciorbă are ca ingredient principal lichidul care se obţine de la prepararea caşului pus la strecurat şi care dă un gust minunat preparatului, înlocuind de minune arhicunoscutul borş. În fapt, banalul zer, din care se face gustoasa năcreală, dresală sau sărbuşcă, după cum i se spune prin diverse locuri.

Ingredientele sunt cartofi, morcovi, ceapă, ţelină, păstârnac, ardei graşi, sare, piper şi musai verdeţuri. Opţional se mai adaugă fidea sau orez, pentru consistenţă, iar cantitatea de zer, 1-2  litri, se pune în funcţie de cât de acru se vrea a fi preparatul. Ideal ar fi ca „tocătura“ (ceapa, ţelina, păstârnacul şi ardeiul) să fie prăjită separat, într-o tigaie cu bulion şi ulei.

„Cei care ştiu ce-i năcreala, îi ştiu şi alte proprietăţi. Mai ales după vreun chef mai îndelungat, cu licori cu grade, face minuni. Ia durerile de cap instant, nu trebuie altceva. Unul din secretele preparării este să fie făcută în ceaun, la foc domol de lemne, nu pe aragaz“, spune Cosmin Istrate, proprietarul unei ferme din Bălțăteştii Neamţului.

Printre alte delicatese moldovenești se află jântuitul, căruia i se mai zice jintuit sau jintiţă, el nu-i altceva decât lichidul consistent care rezultă după ce se pune la fiert laptele de oaie pentru prepararea caşului şi are o culoare albă. Este total diferit de zer. Prima dată este dulce la gust, dar după  2-3 zile se acreşte. Şi-i numai bun pentru altă ciorbă, ingredientele fiind aceleaşi ca la năcreală.

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri