Cum se transformă Liceul „Petru Rareş” pe banii emirilor. Proiectul verde de la colegiul din Piatra Neamţ prinde contur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iacob

Echipa elevilor de la CN Petru Rareş a câştigat la începutul anului marele premiu al unei competiţii de proiecte care pun în valoare energia regenerabilă.

Liceenii de la Colegiul Naţional Petru Rareş care au lucrat la proiect sub coordonarea profesorului de geografie Alexandru Iacob au avut satisfacţia de a fi declaraţi câştigători ai premiului de 100.000 de dolari la Gala Zayed Future Energy Prize 2015, desfăşurată în luna ianuarie la Abu Dhabi, în capitala Emiratelor Arabe Unite. 

Organizatorii competiţiei au apreciat proiectul elevilor de la Petru Rareş deoarece propunea transformarea liceului într-o clădire care să economisească energia, prin utilizarea resurselor regenerabile. De altfel, echipa colegiului din Piatra Neamţ a fost singura din Europa care a câştigat premiul la ediţia din acest an.

„Contractul a fost semnat în luna iunie, şi până acum am primit o primă tranşă de 20.000 de dolari în septembrie, urmând ca diferenţa să fie asigurată pe măsură ce efectuăm lucrările. A fost un decalaj de timp, deoarece organizatorii ne-au spus că au avut probleme cu un incendiu care le-a afectat birourile din Mazdar, primul oraş din lume care funcţionează doar cu energie solară“, a precizat profesorul Alexandru Iacob.

Din echipa de 29, au rămas doar 19 elevi care vor duce la capăt proiectul. 10 dintre adolescenţi au absolvit liceul şi au devenit studenţi în centrele universitare din ţară.

echipa

Energie de la panouri solare şi becuri cu led în clase

Într-o zonă din curtea liceului au ajuns zilele acestea schelele care vor fi montate pentru aplicarea izolaţiei la corpul nou al clădirii.

„Se va realiza izolaţia exterioară cu polistiren, iar la interior vom aplica aerogel, o clasă specială de materiale poroase obţinute prin uscarea unui gel umed. Acesta absoarbe complet radiaţiile infraroşii şi permite accesul luminii solare în interiorul clădirii“, a menţionat profesorul Iacob.

Cu primii bani trimişi de organizatorii din Emiratele Arabe Unite s-au încheiat primele contracte. Până acum au fost semnate contracte pe componenta de izolare termică, respectiv pentru montarea instalaţiilor de colectare a apei pluviale. Un alt contract parafat este cel pentru montarea panourilor fotovoltaice. 

„Pentru producerea de electricitate vor fi montate pe acoperiş 12 panouri. Ne referim doar la corpul nou al clădirii, deoarece la zona veche nu putem intervene, fiind vorba de o construcţie de patrimoniu, şi e mai complicat. Urmează să încheiem şi selecţia de oferte pentru montarea a circa 600 de lămpi de tip led ce vor înlocui instalaţiile clasice de iluminat din clase, holuri şi de la intrări“, a mai spus coordonatorul echipei de la Rareş.

image

Televizor alimentat prin pedalele de bicicletă

Conform proiectului, lucrările ar trebui să fie gata până la 31 decembrie 2015, însă întârzierea apărută pe un caz de forţă majoră (problemele din Emirate) ar putea impinge termenul limită de realizare a lucrărilor din proiect.

„Cu lucrările de la exterior e grabă, să nu e prindă vremea rea, însă la interior vom reuşi să ne încadrăm fără probleme. O să realizăm o bicicletă staţionară cu generator de electricitate, şi dacă nu vor fi costurile prea mari, o să facem 5 astfel de echipamente care vor alimenta reţeaua proprie a liceului. Mai trebuie să cumpărăm 20 de robineţi de apă cu temporizare pentru chiuvetele de la băi“, a mai spus profesorul Alexandru Iacob.

Conform planurilor, prima bicicletă staţionară va alimenta cu energie un televizor pe care vor rula mesaje ecologice, sau informaţii utile din programul elevilor. 

Pe aceeaşi temă:

Cine sunt elevii nemţeni care-şi vor transforma liceul într-o şcoală eco. Proiectul care i-a convins pe emiri să le dea 100.000 de dolari pentru investiţie

Cum le-au luat liceenii de la Colegiul „Petru Rareş” Piatra Neamţ banii emirilor. Premiu fabulos câştigat pentru un proiect de mediu

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite