VIDEO Cum le-au luat liceenii de la Colegiul „Petru Rareş” Piatra Neamţ banii emirilor. Premiu fabulos câştigat pentru un proiect de mediu
0
Premiul câştigat de elevi de clasele a XI-a şi a XII-a ai liceului „Petru Rareş” din Piatra Neamţ a fost acordat în urma aprecierii organizatorilor din Emiratele Arabe Unite care au răspătit creativitatea proiectelor de conservare a resurselor naturale.
Echipa liceului din Piatra Neamţ a fost premiată la gala „Zayed Future Prize 2015” de la Abu Dhabi, luni, 19 ianuarie, pentru un proiect de transformare a vechii clădiri a Colegiului Naţional „Petru Rareş” într-o construcţie cu sisteme de reducere a consumului de energie clasică şi a resurselor naturale.
Echipa liceenilor care a câştigat premiul de 100.000 de dolari este format din Ana Rotaru, Georgeana Ţuculeanu, Cristian Berbece, Cezar Vasiliu, Vlad Gheorghiu şi Titus Dascălu (toţi de la clasa a XII-a B), Mara Perţa de la a XI-a D şi Laura Iacob, de la a X-a D au fost coordonaţi de profesorul de geografie Alexandru Iacob şi profesorii Claudia Jora (engleză) şi Aloma Veiss (biologie).
„Aceste premiu este cea mai mare distincţie din istoria liceului nostru şi întreaga echipă - profesori şi elevi - este foarte mîndră că am realizat un proiect atât de minunat“, a declarat profesorul Alexandru Iacob la festivitatea din capitala Emiratelor Arabe Unite, unde a primit diploma din partea preşedintelui Egiptului, Abdul Fattah El Sisi, invitat special al organizatorilor la gala care a deschis „Săptămâna durabilităţii”.
Proiectul elevilor de la „Rareş” propune reducerea consumului de energie şi a resurselor naturale pentru construcţia liceului veche de 150 de ani. Cei 100.000 de dolari vor trebui utilizaţi pentru aplicarea obiectivelor din proiect: utilizarea panourilor solare pe sala de sport, izolarea corpului nou al colegiului cu aerogel (material de construcţie termoizolant), captarea apei de ploaie şi filtrarea ei pentru a putea fi folosită la toalete.
De asemenea, prouectul mai prevede sisteme de temporizatoare la toate sursele de apă din liceu, plantarea de arbori de paulownia în preajma colegiului şi montarea de pavele în interiorul şi exteriorul clădirii care să producă energie prin călcarea lor.
În total, organizatorii au acordat cinci astfel de premii, câte unul pentru fiecare continent, echipa liceului din Piatra Neamţ fiind desemnată câştigătoare pentru Europa.
„Colegiul Naţional Petru Rareş a obţinut foarte multe premii în lume, dar n-a fost niciodată unic în Europa! Acum este!“, a declarat directorul liceului, Luminiţa Vârlan.