Culiţă Tărâţă atacă alocările bugetare discreţionare ale vicepremierului Dragnea. Şeful CJ Neamţ susţine că a respins comenzile de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culiţă Tărâţă vs Liviu Dragnea FOTO Adevărul
Culiţă Tărâţă vs Liviu Dragnea FOTO Adevărul

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă (UNPR) susţine că nu a cedat în faţa lui Liviu Dragnea pentru distribuirea banilor către primării, prin OUG 28/2013.

Într-un interviu acordat în preajma algerilor europarlamentare, Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ se arată revoltat faţă de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale. Şeful Consiliului Judeţean Neamţ spune în interviul realizat de TVM Neamţ, şi preluat de publicaţia electronică ziarpiatraneamt.ro, că nu a cedat insistenţelor demnitarului din Guvern la împărţirea banilor către primării alocaţi pe Ordonanţa 28.  

„Aţi văzut şi la împărţirea banilor pe HG28 (OUG28/2013, n.n.), chiar dacă Dragnea a vrut altceva, eu n-am pus decât şablonul normelor de aplicare a Hotărârii de Guvern, şi indiferent cine mă ruga, nu semnez pentru nimic în lume, că nu dă socoteală Dragnea, semnează preşedintele Consiliului Judeţean, care e ordonator de credite”, a spus Tărâţă.

În acelaşi interviu, Culiţă Tărâţă afirmă că vicepremierul Liviu Dragnea i-a spus să dea unei firme suma de 74 de miliarde de lei. 

„Îmi spune domnul Dragnea, de la birou de la el, că <Aţi greşit cu 93 de lei>. Nu-i nimic, o să plătesc eu 93 de lei, dacă asta-i greşeala. Şi vine şi le spune primarilor după aceea: <Domnilor, domnul Tărâţă nu mă ascultă>. Dar ce să ascult, că îmi spusese să dau la o firmă 74 de miliarde? Eu nu-s bătut în cuie la Consiliul Judeţean, şi nici el la Ministerul Dezvoltării”, a mai spus preşedintele CJ Neamţ.

Fragmente din interviu Culiţă Tărâţă (sursa: ziarpiatraneamt.ro)

„E o aberaţie”

Contactat telefonic astăzi, preşedintele CJ Neamţ a confirmat că în interviul respectiv se discuta într-adevăr despre împărţirea banilor către primării, pentru finalizarea proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), dar califică „o aberaţie” modul în care a fost prezentat subiectul în media.

„E o aberaţie, interviul a fost trunchiat. Acolo vorbeam despre investiţiile pe Ordonanţa 28, şi nicidecum să se dea la o firmă 74 de miliarde. Sumele trebuiau alocate respectând indicaţiile Fondului Monetar Internaţional, către primăriile care aveau proiecte în derulare pentru a fi finalizate”, a declarat Culiţă Tărâţă pentru Adevărul.

22,3 milioane pentru 40 de primării

Pe 9 mai a.c., 40 de primării din Neamţ au primit de la Ministerul Dezvoltării, prin Consiliul Judeţean Neamţ suma totală de de 22,3 milioane de lei. Banii au avut ca destinaţie, în cea mai mare parte, proiect de reabilitare a drumurilor comunale sau săteşti. Una din condiţii era ca lucrările să fi fost realizate în procent de peste 70%, iar o altă condiţie era ca banii să fie cheltuiţi până cel târziu la data de 15 iunie 2014.  

„Banii au fost împărţiţi în baza unui şablon bine pus la punct: pentru lucrările realizate în procent de cel puţin 70%, s-au dat sumele necesare pentru ca acele lucrări să fie duse la final. S-au dat bani ca să se înceapă investiţiile pentru care există deja proiecte. Pentru lucrările noi, ca să nu se supere nimeni, s-au alocat câte 500 de milioane de lei vechi, cât să se poată începe un proiect. Sper că odată cu rectificarea din vară ne vom mai echilibra. Deocamdată atât am putut obţine şi îmi pare rău că nu am putut prinde toate comunele din judeţ la această împărţire a fondurilor“, preciza Culiţă Tărâţă în ziua semnării documentelor pentru ca primarii să primească fondurile alocate. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite