Cazul directoarei de spital ucise la serviciu. Soţul ucigaş, sentinţă aspră şi daune enorme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorul nu a suportat ideea că soţia se realizase profesional şi că intentase divorţ FOTO Dan Sofronia
Autorul nu a suportat ideea că soţia se realizase profesional şi că intentase divorţ FOTO Dan Sofronia

Sebastian Dumitru Patriche şi-a ucis soţia, care era director de îngrijiri medicale, într-un birou de la Spitalul Judeţean Neamţ şi a primit o sentinţă foarte aspră.

Magistraţii de la Tribunalul Neamţ au hotărât ca Dumitru Sebastian Patriche, care a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, cu circumstanţa agravantă a premeditării să execute 24 de ani de închisoare. Victimă a fost soţia condamnatului, Anca Daniela, director de îngrijiri medicale la Spitalul de Urgenţă Piatra Neamţ.

Făptaşul a mai fost obligat sâ achite fiului, student, 10.000 de lei cu titlu de daune materiale, şi 375.000 de euro daune morale. Mamei victimei, Patriche trebuie să îi plătească suma de 10.000 de lei şi 187.500, care reprezintă tot daune materiale, respectiv morale. 

Victima agresiunii petrecute pe 10 ianuarie 2020, Anca Daniela Patriche, avea 49 de ani şi promovase de câteva zile examenul pentru a deveni director, anterior fiind asistentă şefă la Secţia Chirurgie. 

După săvârşirea crimei, autorului, care are 50 de ani, nu i-a putut fi luată o declaraţie completă, deoarece era afectat psihic, stare în care a intrat în momentul când a realizat consecinţele faptei. A fost reaudiat pe 14 ianuarie, exact în ziua când soţia era înmormântată.

Din depoziţiile lui Dumitru Patriche a rezultat fără echivoc premeditarea omorului şi mobilul. Acuzatul a

declarat că era invidios pe faptul că soţia realizase profesional, victima obţinând pe 8 ianuarie funcţia de director medical şi era profesor la Şcoala Postliceală Sanitară din Piatra Neamţ. Analizând aceste spuse, concluzia este că făptaşului s-a decis să comită crima în doar două zile, aceasta fiind perioada care a trecut de la data când s-a anunţat câştigătorul examenului de conducere de la spital. 

„Nu a suportat ideea că soţia a intentat divorţ“ 

Alt motiv al infracţiunii a fost şi divorţul intentat de soţie, în toamna anului trecut, din cauza firii violente a bărbatului. Cu câteva luni înainte de crimă, victima plecase de acasă şi se mutase cu chirie în oraş. Cert este că se temea de el, pentru că a apelat la ajutorul unor elevi de la şcoala postliceală sanitară unde preda, rugându-i să o însoţească la cumpărături, în drum spre cursuri sau serviciu. 

„A recunoscut fapta reţinută în sarcina sa, iar în timpul audierilor a susţinut că nu a suportat ideea că soţia sa se realizase profesional, la fel cum nu a suportat nici ideea că ea plecase de acasă şi locuia cu chirie în oraş. Asta cu atât mai mult cu cât el avea o situaţie precară, ba lucra, ba nu lucra“, declara Stelian Olteanu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ. 

Cât despre remuşcări, Dumitru Patriche a mai relatat anchetatorilor că regretă cele petrecute, dar că acum e tardiv. De remarcat că acuzatul nu a încercat să-şi facă apărări, adică să aducă vreun argument în favoarea sa, fiind resemnat în ceea ce urma: trimiterea în judecată, procesul şi o eventuală condamnare. 

„A spus că îi pare rău pentru ce a făcut, dar asta e. Îşi asumă răspunderea şi nu a formulat nici un fel de apărare, cu atât mai mult cu cât nici nu a contestat măsura arestării preventive“, mai afirma 

procurorul care instrumenta dosarul. Totuşi, la prima audiere inculpatul a reuşit să precizeze că îşi iubea soţia şi că venise la spital în ziua omorului ca s-o felicite pentru postul obţinut. 

Pe parcursul anchetei, inculpatul a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, care a stabilit că nu prezintă niciun fel de tulburări, având reprezentarea faptei comise când a ucis-o pe femeia cu care convieţuise 27 de ani şi cu care avea un copil, student acum. 

Autorul, paracliser şi pălimar la biserică 

Până prin octombrie 2019, când s-a angajat ca agent de la pază la un magazin, Patriche fusese slujitor voluntar la biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Piatra Neamţ. Era paracliser şi pălimar, ajutând la diverse acţiuni. Preotul Ciprian Muraru nu-l credea capabil să ucidă, temându-se că era în stare să se sinucidă şi că victima era verişoara sa. 

„A fost voluntar la noi, la biserică. De trei luni a rupt legătura cu noi şi nu mai venea la parohie. La telefon chiar m-a repezit, spunând să-l las în pace, că acum are serviciu. Apoi, nu-mi mai răspundea la

apeluri, am mers şi la el acasă, dar când auzea cine e la interfon nu deschisea uşa. Era o fire timidă şi avea momente când plângea, dar nu-mi închipuiam că o să ajungă să ucidă. Îmi făceam griji că el o să se sinucidă. Cât a fost sub puterea Bisericii, a Duhului Sfânt părea că totul e în regulă. Dar după ce a plecat s-a petrecut nenorocirea“, declara preotul Ciprian Munteanu. 

Aceeaşi temere o împărtăşea şi tatăl făptaşului, după cum a afirmat procurorul Olteanu: „Tatăl lui a

susţinut că se aştepta ca el să facă un gest necugetat, dar mai degrabă împotriva lui, nu a soţiei“. Pe 10 ianuarie, în jurul orei 15.30, autorul a venit la spital şi a urcat la etajul II, pe camerele de luat vederi

observându-se că a mers direct în încăperea unde era biroul soţiei. 

Se pare că Anca Patriche venise aici pentru a-şi lua lucrurile personale, ea urmând să aibă alt birou, într-o clădire alăturată cu spitalul, pentru că luase examenul pentru funcţia de director medical. Între cei doi a fost o scurtă discuţie, după care soţul a aplicat câteva lovituri cu cuţitul, femeia rănită apucând să ţipe de două ori. Ucigaşul a mai stat în încăpere o scurtă perioadă de timp, timp în care victima agoniza, după care a ieşit pe hol. Ţipete victimei au aletat personalul, dar nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea acesteia. 

Apoi, Dumitru Petriche a stat liniştit pe o bancă, fiind imobilizat de agenţii de pază până la venirea unui echipaj de poliţie. Victima nu a avut nicio şansă de supravieţuire, chiar dacă a primit ajutor imediat după ce a fost înjunghiată. Din cele câteva lovituri aplicate cu un cuţit ce avea lama de 25 de centimetri, una a secţionat vena jugulară şi carotida. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

De ce a fost achitat Omar, primul inculpat pandemic din România. „Evadarea” lui a stârnit hazul acum un an

 

Cum au rămas doi români fără bolizii de lux aduşi din Italia şi parcaţi la o spălătorie

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite