Bugetarii cu spor de hemoroizi. Privilegiul de care se bucură angajații unei instituții de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După nenumărate avantaje financiare acordate angajaților din instituții ale statului, mai nou, o parte dintre bugetarii de la Consiliul Județean Neamț, care lucrează în asistența socială, au obținut un alt privilegiu: sporul de hemoroizi.

Consilierii judeţeni majoritari au votat proiectul, zilele trecute FOTO Facebook
Consilierii judeţeni majoritari au votat proiectul, zilele trecute FOTO Facebook

Într-o şedinţă a legislativului nemţean, care a avut loc pe data de 29 iunie 2023, a fost votat un proiect controversat. Acesta vizează acordarea a șapte zile în plus la concediul de odihnă al angajaţilor din trei centre de îngrijire, coordonate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţie din subordinea Consiliului Județean.

Hotărârea a fost susţinută de consilierii majoritari (PSD, PMP, Pro România). Unul dintre argumentele invocate pentru acordarea beneficiului este o expertiză medicală a locului de muncă, în care se arată că personalul - şefi, funcţionari, şoferi, îngrijitori - sunt expuşi unor „riscuri“, pentru că stau mult pe scaun, la monitoare şi la volan, astfel că pot căpăta afecţiuni medicale, inclusiv boli hemoroidale. 

„Vom fi din nou ţinta glumelor şi ironiilor la nivel naţional”

Prima tentativă pentru votarea hotărârii a aparţinut coruptului Ionel Arsene, fostul şef al CJ Neamţ, care, în februarie 2023, depunea proiectul într-o şedinţă, ca urmare a cererii angajaţilor de la Centrul pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Târgu Neamţ. Apoi, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, după ce presa a relatat pe larg subiectul, dar a fost repus de către Ioan Asaftei, actualul preşedinte al CJ Neamț, şi votat pe 29 iunie.

„Vom fi din nou ţinta glumelor şi ironiilor la nivel naţional. Şi nu pentru că a ars spitalul, a căzut vreun pod sau a mai fugit careva, ci din cauza încăpăţânării actualului preşedinte al CJ Neamţ de a iniţia un proiect prin care se încearcă acordarea a 7 zile de concediu suplimentar întregului personal de la Centrele pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Târgu Neamţ, Oşlobeni şi Bozieni“, declara recent consilierul județean USR Laurenţiu Creţu.

Preşedintele Ion Asaftei susţine că proiectul respectă principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii în cadrul relaţiilor de muncă şi are la bază reglementări legale (HG 250/1992 şi HG 153/2018. A mai transmis că un astfel de spor (opt zile) este acordat, din 2019, angajaţilor de la centrele din Roman şi Păstrăveni, iar zece zile celor de la Războieni, din 2022. 

Reacția Consiliului Județean Neamț

Potrivit unei informări transmise de Consiliul Județean Neamț, hotărârea din 29 iunie 2023 este „în acord și cu prevederile a două hotărâri de Guvern, una veche de 30 de ani, republicată și modificată ulterior, și una de acum 5 ani”.

CJ Neamț mai susține că votul care îi vizează pe angajații centrelor de la Târgu-Neamț, Oșlobeni și Bozieni a fost acordat și în baza concluziilor măsurătorilor Direcției de Sănătate Publică Județeană Suceava și Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț, potrivit cărora salariații respectivi au „condiții de muncă deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase”.

De asemenea, CJ Neamț menționează că personalul celor trei centre „este expus stresului și încordării psihice”, din cauza lucrului cu persoane cu afecțiuni neurologice, neuropsihiatrice, neuromotorii și neuropsihomotorii, cu „reacții necontrolate, violente”.

„Pe perioada concediului de odihnă suplimentar salariații nu primesc indemnizația de hrană, și nici sporul pentru condiții de muncă; valoarea indemnizației de hrană pentru cele 7 zile de concediu, pentru cei 156 de salariați ai celor 3 centre ar fi de 18.000 de lei (16,5 lei/în medie/zi x 7 zile x 156 salariați) – sumă care se va înregistra ca economie la bugetul județului”, mai susține CJ Neamț.

Expunere la monitoare, stres psihic, poziţia şezândă prelungită

„Votul din şedinţa de pe 29 iunie (...) a fost în acord şi cu concluziile măsurătorilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică  Suceava şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ, care prevăd că salariaţii respectivi îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase“, a declarat pentru „Adevărul“ Ion Asaftei, preşedintele CJ Neamţ.

În expertiza realizată de un doctor specialist în medicina muncii, între riscurile la care este supus personalul TESA au fost enumerate stresul psihic datorat multitudinii problemelor decizionale, poziţii de lucru şezânde la birou, riscuri de contaminare cu agenţi biologici datorită lucrului cu documente din arhivă şi expunere la monitoarele calculatoarelor.

Şi salariaţii Centrului Păstrăveni au zile în plus la concediu FOTO Facebook
Şi salariaţii Centrului Păstrăveni au zile în plus la concediu FOTO Facebook

Şi şoferii muncesc în condiţii grele, factorii care le pot crea probleme fiind cele legate de lovire de către alt mijloc de transport, suprasolicitare psihică, expunere la temperaturi extreme, riscuri legate de poziţia şezândă prelungită, tulburări de somn şi de vedere din cauza condusului suprasolicitant şi posibile afecţiuni gastro-intestinale tot din cauza condusului.

„Înţeleg că personalul de specialitate desfăşoară activităţi de îngrijire şi asistenţă pentru a răspunde nevoilor specifice ale persoanelor cu handicap şi acest personal este în prima linie expus agresiunilor fizice şi verbale din partea asistaţilor, însă nu pot înţelege cu ce am greşit noi în faţa personalului TESA sau a şoferilor acestei instituţii, care imediat după angajare au semnat fişa postului“, comenta consilierul Creţu.

În România, angajaţii din diverse sectoare bugetare primesc circa 50 de sporuri, mai mari sau mai mici, în funcţie de specificul muncii. Cele mai multe sunt pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, dar mai sunt altele și pentru proiecte europene, complexitatea muncii, suprasolicitare neuropsihică, pentru titlul ştiinţific de doctor sau doctor docent, izolare, pentru personalul care lucrează cu cifrul de stat etc.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite