Epuizarea, echipamentul inadecvat şi ploile, „reţeta” accidentelor montane. „Îi vedem ţepeni de oboseală, abia se târăsc“

0
Publicat:

„Îi vedem seara ţepeni de oboseală, abia se târăsc“, a declarat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț, referindu-se la turiștii care nu-și cunosc potențialul fizic și se aventurează pe trasee dificile, punându-și viața în pericol.

Echipamentul inadecvat şi condiţiile meteo sunt cauza accidentelor FOTO Facebook
Echipamentul inadecvat şi condiţiile meteo sunt cauza accidentelor FOTO Facebook

Salvamontiştii au avut mult de furcă, la sfârșitul săptămânii trecute, cu turiști care au urcat pe munte, dar a căror drumeție s-a sfârșit rău. Pe Ceahlău, echipa Salvamont a intervenit în cazul a trei turiști cu răni ușoare, care au avut nevoie de îngrijiri, însă au fost și trei intervenții dificile, ce au presupus operaţiuni ample de salvare, victimele, trei femei, alegându-se cu picioarele fracturate.

„Forţarea limitelor, epuizarea, echipamentul modest, cu mult sub cerinţele unui traseu cu porţiuni abrupte şi zone cu stâncării, este reţeta ideală a accidentului montan“. Aşa a descris Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, motivele pentru care cei plecaţi în drumeţii au fost în situaţii limită, ajungând în cele din urmă la spital.

Salvamontistul a mai spus că zilele de weekend, cu precipitaţii abundente şi puternice descărcări electrice, au făcut ca traseele alpine să fie şi mai greu de străbătut. În astfel de condiţii poate apărea şi panica, turiștii fiind tentați să se grăbească spre destinaţie, astfel că un pas greşit are consecinţe grave.

„Mulţi îşi propun să străbată într-o zi, dus-întors, trasee ce pleacă din Durău sau Izvorul Muntelui până la cabana Dochia sau pe vârful Toaca. Nu au pregătirea fizică necesară, deoarece este vorba de străbaterea a foarte mulţi kilometri (chiar şi 15 - n.red.). Toată săptămâna merg cu maşina la birou şi apoi vin pe munte. Îi vedem seara, ţepeni de oboseală, abia se târăsc“, a declarat Papalicef. 

Cascada Duruitoarea - Crucea Aviatorului, traseu foarte periculos

Ultimul incident  nedorit s-a petrecut duminică, 2 iulie 2023, pe traseul - Izvorul Muntelui - Lutul Roşu - Cabana Dochia, în zona Detunate - Piatra cu Apă. Victimă a fost o turistă din judeţul Suceava, care, în jurul orei 16.00, a suferit un grav traumatism la un picior. Intervenţia salvamontiştilor a avut loc chiar în timpul unei furtuni.

Salvamontiști în misiune FOTO Facebook
Salvamontiști în misiune FOTO Facebook

„Salvamont Neamţ intervine cu două echipe în vederea acordării primului ajutor şi transportului unei victime, care a suferit un traumatism de membru inferior. Operaţiunea de salvare este îngreunată de frontul atmosferic cu descărcări electrice şi cantităţi mari de precipitaţii, ceea ce face imposibilă şi extracţia aero“, a transmis Serviciul Salvamont.

O altă misiune la limită a salvatorilor montani a fost sâmbătă, 1 iulie. Accidentul a avut loc pe alt traseu din Ceahlău, Staţiunea Durău - Cabana Fântânele - Cabana Meteo - Cabana Dochia, în partea superioară a masivului - zona Şeaua la Morminte, la cota 1.200 de metri. Victima, o tânără de 17 ani, a fost coborâtă la Durău, acolo unde o aştepta o ambulanţă.

În afara celor trei accidente grave petrecute la finalul săptămânii trecute, salvamontiştii au avut o altă intervenție foarte grea pe data de 24 iunie 2023, în cazul unei femei ce suferise o fractură. Alarma s-a dat în jurul orei 19.30, când s-a anunţat cazul de pe traseul Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia, pe cea mai dificilă potecă de pe Ceahlău.

De altfel, cu câteva zile înainte, salvamontiştii montaseră plăcuţe avertizoare cu reguli ce trebuie respectate pe sectorul Duruitoarea - Crucea Aviatorului, în zona tronsonului cu lanţuri. Între ele: proritatea este pe sensul de urcare, capacitatea maximă este de trei persoane şi accesul nu este recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace, epilepsie ori afecţiuni neuromotorii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite