Anomalie în vârful muntelui: temperaturi pozitive la cota 1.900, iar la bază, negative. Care a fost cauza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe Ceahlău au fost valori pozitive, iar în teritoru, negative FOTO Primăria Ceahlau
Pe Ceahlău au fost valori pozitive, iar în teritoru, negative FOTO Primăria Ceahlau

Pe un vârf montan din ţară, la cota 1.900 metri, noaptea trecută şi astăzi s-au înregistrat temperaturi pozitive, în timp ce la baza lui erau valori negative

Finalul de Brumărel a adus schimbări bruşte ale registrului termic în ţară, la începutul acestei săptămâni fiind valori foarte scăzute faţă de cele înregistrate în zilele weekend-ului trecut. O anomalie s-a petrecut în Neamţ, dar nu una care să fie singulară s-au foarte rară, ea având explicaţie ştiinţifică. 

În dimineaţa acestei zile, 26 octombrie 2021, în judeţul menţionat a fost destul de frig, sub zero grade, dar în teritoriu şi nu pe crestele masivului Ceahlău, unde au

fost temperaturi mult mai mari decât normalul perioadei. La ora 10.00, termometrele indicau 2 grade la Piatra Neamţ şi Roman, 3 grade la Târgu Neamţ, iar la staţia meteo de pe vârful Toaca erau 8 grade. 

Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, indicele de răcire era de 0 grade în reşedinţa de judeţ şi la Roman, în timp ce pe Ceahlău erau 6 grade. Aceleaşi caracteristici le-au avut şi valorile nocturne, în noaptea de 25/26 octombrie în oraşele din Neamţ înregistrându-se între -0,1 şi -1,6 grade, în timp ce la staţia Toaca erau 2,3 grade.

Aceste diferenţe se explică prin faptul că pe Ceahlău a avut loc un fenomen de inversiune termică, pe creste fiind o masă de aer mai cald, care l-a „împins“ pe cel rece spre zonele joase de la baza

masivului. La ora 14.00, temperaturile se echilibraseră, la Piatra Neamţ fiind 10 grade, la fel ca Staţia Meteo Toaca, 11 grade erau la Târgu Neamţ şi 12 la Roman. 

ANM a transmis că, în Moldova, se va încălzi: „Vremea uşor mai rece decât în mod obişnuit mai ales noaptea se va menţine până pe 30 octombrie, fiind caracterizată de temperaturi maxime, în medie de 11-14 grade şi de minime a căror medie se va situa între 1 şi 3 grade. Apoi vremea se va încălzi, devenind caldă pentru această perioadă în intervalul 1-4 noiembrie, cu o medie a maximelor de 16-18 grade şi a minimelor de 6-9 grade“. 

Vă mai recomandăm săcitiţi: 

Sinistru. Chiar mama şi-a găsit fiul împuşcat în cap. Arma folosită a fost un pistol

Caz neverosimil! Vânător sfâşiat de urs, deşi a tras cu arma în sălbăticiune

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite