Horaţiu Mălăele, tulburător mesaj la moartea unui mare actor: „Sub aparenţa unui războinic înfricoşător din nord, trăia un copil blând, sensibil şi tandru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Nicoară a fost ani în şir directorul TT din Piatra Neamţ FOTO TT Neamţ
Cornel Nicoară a fost ani în şir directorul TT din Piatra Neamţ FOTO TT Neamţ

Horaţiu Mălăele a transmis un mesaj tulburător la aflarea veştii că un mare actor, Cornel Nicoară, a murit la doar o zi după ce împlinise 83 de ani.

Decesul subit al actorului Cornel Nicoară, survenit pe 21

octombrie 2021, la doar o zi după ce împlinise vârsta de 83 de ani, a îndoliat lumea artistică din ţară. Octogenarul trecut în nefiinţă şi-a dedicat viaţa scenei Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, pe care l-a condus în mai multe mandate, fie ca director „plin“ sau ca adjunct. 

Instituţia pietreană este vestită în România, aici începându-şi cariera monşti sacri ai scenei şi cinematografiei româneşti. Printre cei care l-au omagiat pe Cornel Nicoară, transmiţând mesaje pe reţelele de socializare, se află şi Horaţiu Mălăele. Şi el a jucat, după terminarea facultăţii, la treatrul din urbea străjuită de culmea împădurită Pietricica, întorcându-se aici de nenumărate ori. 

„Sub aparenţa unui războinic înfricoşător sosit dintr-o ţară nordică să ne povestească faptele lui de arme, trăia de fapt un copil mare şi blând, sensibil şi tandru, inteligent şi talentat. Este unul dintre cei care, prin râvna lor, au născut măreţia şi legenda teatrului din Piatra Neamţ. Aşadar, să plângem că a plecat, să ne bucurăm că a existat! Drum luminat, Cornele!“, a transmis Horaţiu Mălăele.

Decesul cunoscutului actor a fost anunţat de familie, printr-un mesaj postat pe pagina lui de Facebook: „În această dimineaţă (21 octombrie 2021 - n.red.), soarele vieţii a apus pentru o fiinţă atât

de dragă nouă, Cornel Nicoară. În acest univers al tristeţii ne rămân stelele amintirilor, care să ne aline durerea. Dacă ar trebui să descriem în cuvinte viaţa sa şi cum a influenţat oamenii din jurul domniei sale, epopeea ar fi metoda potrivită. 

Cornel Nicoară s-a născut, pe 20 octombrie 1938, la Câmpia Turzii, judeţul Cluj şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1965. De atunci şi până la pensionare, în 2006, a activat numai la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, ca actor, dar şi ca director, în mai multe mandate. A jucat şi pe scena celor mai renumite teatre din ţară, rămânând în memeria afectivă a publicului în roluri memorabile. 

Între ele Ştefan cel Mare din Apus de Soare; Wangel din Femeia mării, de Henrik Ibsen; Nero în Britanicus al lui Jean Racine; Moşul din Matca lui Marin Sorescu; Falstaff din Nevestele vesele din Windsor, de Sheakespeare; Jupiter din Muştele, de Jean Paul Sartre; Noe în Arca bunei spreanţe a lui Ioan Sîrbu; Caţavencu în O scrisoare pierdută, de I.L. Caragiale; Lear în Regele Lear, de Shakespeare. 

Regizori maei cu care a colaborat sunt Alexandru Tocilescu, Andrei Şerban, Ion Cojar, Radu Penciulescu sau Silviu Purcărete. Cât despre cei care şi-au început cariera la TT Piatra Neamţ şi i-au fost colegi se numără celebrii Mitică Popescu, Dionisie Vâtcu, Virgil Ogăşanu, Ştefan Radoff, Valentin Uritescu, Cornel Todea, Horaţiu Mălăele, Coca Bloos,  Oana Pellea, Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Radu Afrim sau Florin Piersic. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Gafa în trafic a unei şoferiţe s-a soldat cu cinci femei şi un copil accidentaţi. Care a fost cauza coliziunii

 

Diamantele pământului, o mare captură datorată hazardului. Monumentala gafă a cărăuşului

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite