VIDEO Eurodeputatul Laszlo Tokes despre situaţia din Ucraina: „Ceea ce se întâmplă acolo este revoltător“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes
Laszlo Tokes

Una dintre temele abordate la conferinţa Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic s-a referit la noua lege a Educaţiei din Ucraina care restricţionează predarea materiilor în limbile minorităţilor naţionale şi limitează astfel dreptul la învăţare în limba maternă pentru 400.000 de etnici români.

A fost semnată o declaraţie prin care participanţii conferinţei ce a avut loc la Oradea solicită preşedintelui Ucrainei să uzeze de dreptul la veto şi să respingă legea.

"Suntem alături de românii şi maghiarii din Ucraina, ceea ce se întâmplă acolo este revoltător", a declarat preşedintele Consiliului, Tőkés László.

Declaraţia condamnă noua Lege a Educaţiei din Ucraina, pe care o descrie ca fiind "mai dăunătoare decât ale fostelor guverne comuniste din Europa de Est" şi "împotriva valorilor democratice ale acestei ţări, privând minorităţile naţionale de dreptul la învăţământ în limba maternă şi grăbind, astfel, procesul de asimilare".

Participanţii se declară solidari cu minorităţile ajunse în această situaţie extrem de dificilă, angajându-se să le susţină cauza în faţa forurilor internaţionale şi salută, totodată, toate statele care sunt solidare cu minorităţile etnice din Ucraina, semnând declaraţii prin care solicită autorităţilor de la Kiev soluţionarea rapidă a situaţiei.

"Ca partener al Uniunii Europene şi în speranţa obţinerii calităţii de membru, Ucraina a semnat numeroase acorduri prin care s-a angajat să respecte dreptul la învăţământ a minorităţilor naţionale. Această lege este împotriva tuturor normelor europene şi lezează drepturile minorităţilor", se mai arată în declaraţie.

Pentru 1 octombrie, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, fondat de Tőkés şi condus acum de Szilagyi Zsolt, anunţă organizarea unei demonstraţii de solidaritate faţă de minorităţile naţionale din Ucraina Subcarpatică, la care se aşteaptă să participe români şi maghiari, deopotrivă, indiferent de convingerile politice ale acestora. Protestul se va desfăşura în faţa Prefecturii Satu Mare.

Noua lege a Educaţiei din Ucraina a stârnit reacţii aprinse la nivel internaţional. Din acest motiv preşedintele României, Klaus Iohannis şi-a anulat vizita pe care o avea programată în Ucraina şi a contramandat şi primirea preşedintelui Parlamentului ucrainean, care se anunţase pentru sfârşitul lunii septembrie, "dând altfel semnale diplomatice extrem de puternice".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite