VIDEO Cum a reuşit o învăţătoare de la ţară, din Bihor, să ajungă printre cei mai mari designeri ai lumii, la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rozalia Bot, fostă învăţătoare într-un sat din Bihor, a reuşit să ajungă printre cei mai cunoscuţi designeri ai lumii, participând recent la celebra Săptmână a Modei din New York. Marele ei vis moştenit de la bunica sa, de a intra în lumea bună a modei, şi l-a împlinit după ce, ani la rând, în ciuda tuturor barierelor, n-a încetat o clipă să lupte pentru el

Rozalia Bot (35 de ani), din Bihor, este, cu siguranţă, unul dintre românii care au învăţat să lupte neîncetat pentru visul lor. Al Rozaliei a fost de a devein creator de modă. A învăţat că, dacă victoria nu va veni de astă dată, va veni data viitoare. Şi dacă nu va fi nici data viitoare, va veni mai târziu. A avut răbdare şi nu a fost în zadar. Anul 2015 a început cum nu se putea mai bine pentru designerul bihorean, pentru că rochiile create de ea au fost prezente la săptămâna modei de la New York.

Până la podiumul din New York, însă, trecutul Rozaliei Bot nu părea să aibă vreo legătură cu lumea modei. Bihoreanca a terminat, în 1999, Liceul Pedagogic şi a fost învăţătoare la ţară, mai mulţi ani, în localitatea bihoreană Ciumeghiu. În paralel cu viaţa la catedră, a urmat Facultatea de Psihologie, pentru a deveni, din 2006, când a renunţat la meseria de învăţător, psiholog şcolar. Nu a încetat, însă, nicio clipă, să spere că drumul ei va duce, în final, spre lumea modei, iar visul de a deveni designer i se va împlini.

image

Rochiile Rozaliei au facut senzatie la New York

Bunica şi mama, cu „mâini de aur”

„Îmi era foarte greu în timpul facultăţii. Eram şi învăţătoare, mai aveam şi o mică afacere cu soţul meu, trebuia să ajung şi la cursuri. Îmi era jenă să mă tot scuz, că eu nu ajung, că întârzii, că trebuie să plec mai repede sau că nu pot învăţa pentru un anumit examen, eu care învăţam din plăcere”, a povestit, pentru „Adevărul”, designerul bihorean. În al doilea an de facultate, Rozalia a rămas însărcinată, iar dorinţa de începe să coase haine a fost din nou amânată. În 2013, a lăsat catedra deoparte şi a simţit că a venit momentul să îşi ducă visul până la capăt.

image

Mama Rozaliei

„Mama era plecată la muncă în străinătate. Când s-a întors, pentru o perioadă scurtă, mi-a făcut broderii la o rochie, care a ajuns să fie foarte apreciată. Am ţinut-o pe mama cât să-mi facă broderii pentru mai multe rochiţe, pentru că are nişte mâini de aur”, a  mai spus Rozalia.

Bihoreanca susţine, însă, că marele ei vis i-a fost lăsat moştenire de bunica sa, care croia cămăşi impecabile pentru bunicul Rozaliei. Pentru că vremurile nu i-au permis să îşi dezvolte talentul, bunica a rămas doar cunsocută în familie ca o mare croitoreasă. Povestea a continuat cu mama creatoarei de modă, care era cel mai apreciat elev la desen din şcoală. Tot din cauza vremurilor, şi talentul mamei a fost abandonat în timp. „Mama a învăţat să brodeze în urmă cu 50 de ani. Talentul a devenit manifest. A brodat, a făcut lucruri minunate, dar a venit vremea când broderia nu s-a mai cerut”, povesteşte Rozalia Bot.

image

Rochiile Rozaliei au facut senzatie la New York

Toată speranţa a rămas în Rozalia, care de mică era îndrăgostită de cusut hăinuţe pentru păpuşi. Cum era şi un copil foarte bun la învăţătur, familia ei a decis, însă, să urmeze Liceul pedagogic şi o carieră în domeniul învăţământului. „Mereu aveam frustrări legate de neîmplinirea visului meu, aveam zvânciri, aveam momente în care ziceam: «Gata, nu mai pot să fac liceul acesta! Trebuie să mă duc la Artă!”, îşi aminteşte Rozalia.

"Am ţinut-o pe mama cât să-mi facă broderii pentru mai multe rochiţe, pentru că are nişte mâini de aur”

Experienţa peste Ocean

De acum doi ani, de când a renunţat complet la catedră şi când şi-a lansat prima colecţie de haine, Rozalia Bot a început 2015 cu cel mai mare pas spre lumea marilor designeri ai lumii. Odată terminate rochiile, în perioada 12 – 19 februarie, bihoreanca le-a pus în valize şi a zburat spre SUA, la New York Fashion Week. Au urmat câteva zile incredibile.

image

Rochiile Rozaliei au facut senzatie la New York

„Am avut o zi întreagă pentru fitting şi ziua următoare pentru show. Cu toată nebunia din culise, pentru ca erau patru show-uri consecutive, am fost foarte încântată să văd oameni de modă pe care îi ştiam doar din spaţiul virtual, o armată de fotografi şi toţi aveam un singur scop: să iasă o prezentare excelentă. Emoţii concrete am simţit doar până la momentul în care am terminat colecţia, am găsit susţinerea financiară şi mi-am vazut rochiile în valiză”, ne-a spus bihoreanca. Aceasta a adăugat că „rochiile pe care le-am creat mă reprezintă şi poartă amprenta caracteristică deja brandului mei, broderiile realizate manual de mama, cu fir de mătase.

"Sunt două suflete implicate în procesul de creaţie, al meu si al mamei, iată două generaţii diferite, una cu inovativul, iar cealaltă cu tradiţionalul şi cu experienţa"

Participarea ei la New York Fashion Week a fost o experienţă unică, un pas uriaş pentru ea  ca designer român, o lansare la nivel internaţional, pe podiumul unei capitale a modei. E ceva ce şi-a dorit dintotdeauna. A ales să prezinte rochiile care o reprezintă, şi care poartă o amprentă unică.

image

Rochiile Rozaliei au facut senzatie la New York

“Rochiile care le-am creat mă reprezintă şi bineînţeles poartă amprenta caracteristică deja brandului Rozalia Bot, şi anume, broderiile realizate manual de mama cu fir de mătase. Cred că sunt speciale în primul rând pentru că sunt două suflete implicate în procesul de creaţie, al meu si al mamei, iată două generaţii diferite, una cu inovativul, iar cealaltă cu tradiţionalul şi cu experienţa”, susţine Rozalia Bot.

Nimic nu ar fi fost posibil fără sprijin financiar. Din fericire, a găsit înţelegere la nişte oameni cu suflet mare. Astfel, s-a bucurat de susţinerea financiară a firmei Canah International,a Primăriei Salonta, şi a Fundaţiei Pro-Salonta.

Colecţia ei a fost una apreciată atât la New York cât şi acasă, mai ales că după întoarcere au început să apară tot mai multe comenzi din toate colţurile lumii.


Designerul Rozalia Bot

image

Mai puteţi citi:

Visul care a devenit realitate. Bihoreanca Rozalia Bot a reuşit să impresioneze lumea modei cu broderii unice, realizate manual printr-o tehnică tradiţională

Adunarea Naţională din Franţa a votat o lege care interzice folosirea manechinelor prea slabe

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite