Un orădean a găsit trei pitoni la tomberonul din fața blocului. Unde au fost duși șerpii

0
Publicat:

Un orădean care, marţi dimineaţa, a vrut să-şi arunce gunoiul la tomberonul din faţa blocului a avut o surpriză uriaşă. În ţarcul pentru deşeuri se aflau trei cutii cu tot atâţia şerpi. 

Pitonii au fost abandonaţi în cutii de plastic de proprietar Foto: Laura Gal
Pitonii au fost abandonaţi în cutii de plastic de proprietar Foto: Laura Gal

Speriat, omul a sunat la 112 şi a aşteptat cu punga de gunoi în mână, în faţa ţarcului, sosirea autorităţilor. În scurt timp, la faţa locului au ajuns poliţiştii locali şi reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor.

„Şerpii erau în faţa tomberonului, abandonaţi în cutii de plastic. Poliţiştii locali s-au dus prin blocurile din zonă, din apartament în apartament, până când l-au găsit pe proprietar. E un tânăr de 22 ani, care susţinea că a aruncat reptilele crezând că au murit. În realitate, doi dintre şerpi erau vii şi se mişcau, iar el  le lăsase şi mâncare atunci când i-a abandonat. Noi am predat cazul Gărzii de Mediu şi Poliţiei Animalelor”, a explicat, pentru „Adevărul”, şeful Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.

Amendă pentru abandon

Cert e că proprietarul reptilelor s-a ales cu o amendă din partea Poliţiei Animalelor, care l-a sancţionat pentru abandonarea animalelor pe domeniul public, faptă considerată contravenţie potrivit Legii 205/2004 privind protecţia animalelor şi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 lei. 

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor vor să continue, însă, cercetările, pentru a stabili de unde a cumpărat tânărul reptilele, dacă acestea provin de la un magazin autorizat, ori din contrabandă.

„Proprietarul reptilelor a fost citat să se prezinte la sediul Gărzii de Mediu, noi vom continua verificările în caz”, spune şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Duși la Zoo

Cât priveşte reptilele, acestea au fost predate unui veterinar de la Grădina Zoologică Oradea care a stabilit că sunt trei pitoni, între care unul regal. Şarpele mort va fi incinerat, însă cei doi pitoni vii au fost consultaţi deja şi sunt în siguranţă. Au fost expuşi într-un terariu, în Pavilionul cu reptile din Zoo Oradea, unde pot fi vizitaţi.

Pitonii au ajuns din tomberon la expoziţie Foto: Laura Gal
Pitonii au ajuns din tomberon la expoziţie Foto: Laura Gal

Pitonul este un gen de șarpe neveninos care se hrănește de obicei cu mamifere mici și păsări, pe care le omoară prin sufocare, încolăcindu-se în jurul lor, spun specialiştii. Pitonul regal este de mici dimensiuni şi liniştit, are un aspect atrăgător, însă nu este un şarpe prietenos şi poate deveni chiar agresiv dacă este speriat, muşcătura lui fiind foarte dureroasă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite