Un hobby cu aripi împotriva recesiunii: porumbeii pentru nunți scot crescătorii din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Soare nu ar renunţa pentru nimic în lume la creşterea porumbeilor de rasă
Viorel Soare nu ar renunţa pentru nimic în lume la creşterea porumbeilor de rasă

Creşterea porumbeilor de rasă este una dintre puţinele pasiuni pe care criza nu a putut să le învingă. În ciuda lipsei de comenzi, orădenii îndrăgostiţi de prietenii înaripaţi se încăpăţânează să-şi cheltuie banii pe îngrijirea acestora.

Orădeanul Viorel Soare este îndrăgostit de porumbei din copilărie. „Când eram copil, îmi cumpăram porumbei cu toţi banii pe care îi primeam de la părinţi. Atunci nu ştiam aproape nimic despre rase şi cumpăram orice”, a spus bărbatul.

În timp, Viorel s-a gândit să-şi transforme hobby-ul în sursă de venit. A început să crească porumbei albi, de rasă, pe care îi închiria mirilor dornici momente spectaculoase la nuntă. Din 2009 însă, concurenţa acerbă din partea firmelor specializate l-a lăsat fără clienţi. Cu toate acestea, orădeanul nu se încumetă să renunţe la prietenii săi înaripaţi şi îi îngrijeşte ca la carte.

Cel mai scump hobby

„De anul trecut am clienţi din ce în ce mai rar. Cererile sunt foarte puţine”, spune columbofilul. „Dar nu pot renunţa la porumbei. De câte ori îi vizitez, simt că mă destind, îmi dau o linişte interioară. Puţinii bani pe care îi mai fac din nunţi, îi investesc doar ca să am grijă de ei”, explică bărbatul. Potrivit informaţiilor primite de la Cornel Fildan, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici Nufărul Oradea, crescătorii de porumbei cheltuie foarte mulţi bani pentru îngrijirea păsărilor. „Numai achiziţia costă cel puţin 100 de euro, pentru un porumbel. Eu îi spun nevestei că am dat 10 euro pe unul, ca să scap basma curată”, spune, pentru Adevărul de Seară Oradea, crescătorul. Şi îngrijirea lunară a păsărilor costă destul de mult.

„Trebuie să le dai apă, minerale, săruri de îmbăiat. Dacă aş fi ţinut evidenţa banilor cheltuiţi, m-aş fi lăsat de mult de meserie”, a explicat Fildan.

Afacere profitabilă pentru firme
Dacă pentru persoanele fizice porumbeii rămân doar o pasiune, pentru firmele care se ocupă de nunţi este o afacere profitabilă. „În pachetele comandate avem aproape mereu cereri de porumbei, în ciuda crizei. Noi avem colaboratori care îi asigură. Se cer în jur de zece porumbei la o nuntă”, a spus Şerban Prodea, organizator de nunţi.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite